POVIJESNI RUKOPISI NA ČEŠKOJ INTERNETSKOJ STRANICI

Oko 500 tisuća stranica povijesnih rukopisa, među kojima su i rukopisi iz XIII. i XIV. stoljeća, sada je dostupno na novoj internetskoj stranici (www.memoria.cz) Češke nacionalne biblioteke, priopćio je u ponedjeljak voditelj projekta Adolf Knoll. L

Projekt pod nazivom Memoria koji financira češko ministarstvo kulture, nudi povjesničarima i drugim istraživačima velik odabir povijesnih dokumenata koji se čuvaju u dvadesetak knjižnica u Republici Češkoj, dodao je Knoll.

Većina rukopisa potječe iz sveučilišnih i crkvenih knjižnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Češka nacionalna biblioteka je 1996., nakon završetka pokusne faze koja je započela 1992./93., pokrenula sustavnu digitalizaciju odabranih rukopisa iz istočne Europe, kazao je Knoll.

Zahvaljujući usporednom programu pod nazivom Kramerius, po imenu Vaclava Mateja Krameriusa (1753.-1808.) koji je 1789. utemeljio prvi časopis na češkom jeziku, do konca godine na Internetu će se objaviti oko 1,2 milijuna stranica iz novina koje su u XIX. stoljeću izlazile na češkom i njemačkom jeziku, na području zemalja koje su tada bile dio Austrougarskog carstva, priopćio je dužnosnik.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara