Povjerenstvo za sukob interesa sutra procjenjuje dar Ljubici Lalić

POVJERENSTVO za sprječavanje sukoba interesa na sutrašnjoj bi sjednici, među ostalim, trebalo donijeti prvu procjenu dara što ga je dobio neki dužnosnik.

Od Povjerenstva je to zatražila HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić, koja nije sigurna prelazi li vrijednost crteža koji je dobila na dar zakonsku granicu od 500 kuna.

Riječ je o akvareliziranom crtežu dimenzija 30X50 centimetara, što ga je Lalić dobila od maloljetnog slikara Gorana Grubića, štićenika Odgojnog zavoda Turopolje.

Povjerenstvo je zatražilo stručnu procjenu, pa je u Sabor danas stigao akademski slikar Miljenko Romić kako bi procijenio vrijednost dječjeg crteža, a novinarima je u neformalnom razgovoru rekao kako zasigurno nije riječ o "zabranjenom" daru.

Povjerenstvo bi sutra trebalo donijeti i konačne odluke u slučajevima požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka i župana Ivana Šprlje, te odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ronko je Povjerenstvu prijavljen kao 100-postotni vlasnik tvrtke "Primo-ronchi", s kojom je za njegova gradonačelničkog mandata poslovalo Ministarstvo obrta.

Budući da je u međuvremenu, 6. travnja, vlasništvo nad tvrtkom prenio na sina, koji ga je zatim prenio na jedan odvjetnički ured u Požegi, očekuje se da će Povjerenstvo zaključiti da je bilo sukoba interesa, ali da je on razriješen.

U slučaju župana Šprlje, očekuje se pak odluka da nije bio u sukobu interesa. Šprlje je, naime, Povjerenstvo izvijestio da je njegov sin Leon odustao od kredita na koji je Dubrovačka županija subvencionirala kamatu, a to je potvrđeno i iz županijskog Poglavarstva.

O slučaju Dubravke Šuice, koja je prijavljena zbog bespravne izgradnje kuće u Dubrovniku, Povjerenstvo očekuje očitovanje nadležnog ministarstva. U Povjerenstvu se doznaje kako im je iz Ministarstva obećano da će informaciju o obavljenom inspekcijskom nadzoru dostaviti prije sutrašnje sjednice.

U Saboru će sutra zasjedati i istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi okolnosti poslovanja tvrtki HNS-ovca Radimira Čačića i HSS-ovca Zlatka Tomčića s tvrtkama u državnom vlasništvu, i to u prošlom mandatu, kada su obnašali dužnosti ministra graditeljstva i predsjednika Sabora.

Povjerenstvo bi od Sabora trebalo zatražiti da mu odobri još tri mjeseca rada, budući da u prva tri mjeseca, koja istječu 20. svibnja, nije uspjelo utvrditi udjele dužnosnika u tvrtkama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara