Povjesničari: Tvrdnje o Ratzingerovoj nacističkoj prošlosti su bizarne

NJEMAČKI mediji izrazili su u četvrtak ogorčenost napisima da je papa Benedikt XVI. bio pripadnih Hitlerove mladeži, a vodeći povjesničari ocijenjuju da je takva tvrdnja "bizarna".

Vinzenz Pfnuer, koji podučava povijest crkve na Sveučilištu u Muensteru izjavio je listu Die Welt da Ratzinger nikada nije bio simpatizer nacizma. "Bizarno je nazvati ga nacistom", naglasio je Pfnuer.

Ustvrdio je da uniforma koju, na već dobro poznatoj fotografiji, nosi mladi Ratzinger nije uniforma Hitlerove mladeži, nego protuzračnih snaga Wermachta. Ratzinger je u svojoj autobiografiji naveo da je bio unovačen u vojnu službu gdje je obavljao dužnost telefoniste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da je Ratzinger, kao 16-godišnjak, morao preseliti u Muenchen zajedno sa svojim školskim kolegama koji su kao izvanškolsku aktivnost morali prebrojavati neprijateljske zrakoplove", dodao je Pfnuer.

Kardinal Karl Lehmann, predsjednik njemačke Biskupske konferencije, također je bio šokiran naslovima poput onoga u londonskom Daily Mailsu "Od Hitlerove mladeži do vatikanskog tvrdolinijaša".

Većina njemačkih medija objavila je fotografiju iz britanskih novina i za čitatelje rođene nakon Drugog svjetskog rata posebnu uputu kako je nacistička diktatura pod obavezno zahtijevala od svih školaraca da se upišu u nacističke mladeške organizacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara