Povratak sredozemnih medvjedica na Jadran?

NAKON što je nedavno ronilac Marjan Vukasović u blizini otoka Silbe imao bliski susret sa sredozemnom medvjedicom, javila se grupa turista koja tvrdi da je jednog od najsimpatičnijeg stanovnika Jadrana vidjela u moru između otoka Lošinja i Ilovika.

Novi list donosi priču Tomislava Slavice, mladića iz Malog Lošinja, koji je prošlog petka roneći uz obalu otoka Suska susreo sredozemnu medvjedicu.

"Upravo sam ulovio tabinju, okrenuo se i vidio sredozemnu medvjedicu. U prvom trenutku sam se pomalo uplašio, no izgleda da se ona bojala više od mene pa je brzo pobjegla." - ispričao je mladi lošinjski ribolovac.

Uz Tomislava, na ribolovu su bili i Ivana Dautović i Saša Botaš, no, oni nažalost nisu uspjeli fotografirati medvjedicu. Zanimljivo je da grupa turista, koja je prijavila susret s medvjedicom, uspjela fotografirati sisavca, međutim, kvaliteta fotografije je vrlo loša, zbog čega ju znanstvenici ne mogu koristiti kao dokaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik velološinjskog Instituta za istraživanje mora "Plavi svijet", dr. Draško Holcer, kaže za Novi list kako povremena pojavljivanja medvjedice u Jadranu nisu isključena, međutim, on ističe kako se uglavnom radi o zalutalim životinjama koje se nakon "izleta" u Jadran vraćaju u svoja staništa.

Holcer poziva sve građane koji su voljni surađivati na tom području da ukoliko misle da su vidjeli ovu rijetku vrstu, koja je pred izumiranjem, o tome izvijeste "Plavi svijet" na broj telefona 051/604-666.

Smatra se da je sredozemna medvjedica u Jadranu izumrla. Nekada je naseljavala područje južno-dalmatinskih otoka.

Ribari su je, kao i dupine, zbog uništavanja mreža stoljećima proganjali. Njenom nestanku pridonio je i gubitak staništa koji je direktno povezan s rastućim turizmom na hrvatskoj obali Jadrana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara