Povratak u doba faraona: Britanci mumificirali vozača taksija koji je umro od raka

Povratak u doba faraona: Britanci mumificirali vozača taksija koji je umro od raka

Ilustracija: AFP

BRITANSKI par znanstvenika, uz budno oko kamera televizijske kuće Channel 4, testirao je svoje teorije o drevnoj egipatskoj mumifikaciji tako što su napravili svoju mumiju.

Za mumificiranje se dobrovoljno javio vozač taksija iz Velike Britanije Alan Billis. Svoje tijelo je odlučio donirati nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća. Billis je umro u siječnju.

Britanski kemičar Stephen Buckley je posljednjih 20 godina proučavao drevnu egipatsku praksu mumificiranja. Zajedno sa arheologinjom Jo Fletcher je analizirao uzorke tkiva sa mumija kako bi otkrili materijale koji su korišteni. Otkrili su da su Egipćani između ostalog za mumifikaciju koristili sol, pčelinji vosak, ulja i smolu.

Mumifikacija trajala tri mjeseca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Par je ranije eksperimentirao sa stotinama svinjskih nogu, jer su navodno imaju slično tkivo ljudskom, u hali sa uvjetima sličnima onima u Egiptu. Uvijek je bio misterij kako su drevni Egipćani uspjeli stoljećima zadržati tijela mrtvaca u tako dobrom stanju. Nikada nisu napisali kako su to napravili, no grčki povjesničar Herodot je 450 godina prije Krista opisao proces. On je pisao da je najvažniji sastojak bio natron, vrsta soli pronađena u Egiptu.

Povjesničari su pretpostavili da je suha sol korištena kako bi sva tekućina izašla iz tijela, no Buckley i Fletcher imaju drugu teoriju, da je tijelo stavljeno u kupku sa tekućim natronom pa se kasnije vani sušilo.

"Ja sam jedina žena u državi koja ima mumiju za supruga"

Svoje ideje su testirali na Billisu u procesu mumifikacije koji je trajao puna tri mjeseca. Stručnjaci, a i supruga pokojnika Jan, su impresionirani rezultatom. "Ja sam jedina žena u državi koja ima mumiju za supruga", kazala je Jan, piše New Scientist.

No, jesu li znanstvenici uspjeli u naumu i napravili mumiju koja će trajati koliko i Tutankamon. Za to ćemo morati pričekati još najmanje 3300 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara