Povratak u socijalizam: Hugo Chavez želi nacionalizirati najveće tvrtke u Venezueli

PREDSJEDNIK Venezuele, Hugo Chavez, izjavio je prilikom prisege na predsjednički mandat da će nacionalizirati sve što je bilo privatizirano za vrijeme dok nije bio na čelu države, te u Venezueli uspostaviti pravo socijalističko društvo, prenosi BBC.

"Okrećemo Venezuelu u smjeru socijalizma i nitko to ne može zaustaviti", rekao je Chavez u svom govoru, te najavio radikalnu izmjenu Ustava, ukidanje autonomije centralne venecuelanske banke, te od Parlamenta zatražio veće ovlasti za sebe.

Najveća vodeća telekomunikacijska tvrka CANTV biti će prema njegovim najavama u vlasništvu države, kao i distributer struje Electricidad de Caracas, tvrtka koja je trenutno u vlasništvu američkog AES-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovakvih Chavezovih najava zaoštrili su se odnosi između Washingtona i Caracasa, gdje Amerikanci optužuju venecuelanskog predsjednika za destabilizaciju Latinske Amerike.

Dopisnici BBC-a pišu da će ovakvi Chavezovi potezi dodatno podijeliti državu, jer će neki objeručke prihvatiti nacionalizaciju tvrtki, dok će to kod drugih izazvati ogorčenje.

A.B.
Foto AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara