Powel: Sjedinjene države protiv europskog vojnog stožera

SJEDINJENE Države poručile su u četvrtak da neće popustiti u svojem protivljenju planovima EUe da osnuje stožer za vojno planiranje neovisan o NATO-u.

"Sjedinjene Države ne mogu prihvatiti neovisne strukture EU-a koje dupliciraju postojeće NATO-ove kapacitete", navodi se u govoru američkog državnog tajnika Colin Powell pripremljenom za izlaganje na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a. Oni će u četvrtak i petak u Bruxellesu raspravljati o političkim aspektima transformacije NATO-a i ključnim sigurnosnim pitanjima.

Powell u govoru ističe kako Washington podržava "europsku sigurnosnu i obrambenu politiku koja poboljšava europsku sposobnost djelovanja i koja se razvija na način koji je u potpunosti transparentan, koordiniran i kompatibilan s NATO-om".

Sjedinjene su Države prije šest tjedana oštro osudile planove EU o osnivanju neovisnog stožera za vojno planiranje kao "najozbiljniju prijetnju" po budućnost NATO-a, no posljednjih dana ublažile su svoja stajališta. Powellova poruka upozorava ponovno da Washington neće popustiti u tom pitanju, koje smatra francuskim pokušajem potkopavanja NATO-a i ograničavanja američkog utjecaja.

Po pitanju Iraka, Powell saveznike poziva na veći angažman u toj zemlji kako bi se ubrzala njezina stabilizacija nakon rušenja režima Sadama Huseina. "Sjedinjene Države pozdravljaju veću ulogu NATO-a u stabilizaciji Iraka", poručuje Powell i poziva Savez da "razmotri kako bi mogao učiniti više za mir i stabilnost" te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell podsjeća da NATO u Iraku već pruža logističku potporu multinacionalnoj diviziji koju vodi Poljska te da koalicijske snage u toj zemlji obuhvaćaju 16 od 19 zemalja članica Saveza. naglašava također i da Vijeće sigurnosti UN-a, u rezoluciji 1511 usvojenoj u listopadu, "potiče regionalne i multilateralne organizacije da sudjeluju" u stabilizaciji Iraka. Powell se u govoru zauzima također i za "veću ulogu" UN-a u toj zemlji.

Otvarajući ministarski sastanak u Bruxellesu, glavni tajnik NATO-a George Robertson naglasio je predanost Saveza istinskom napretku u Afganistanu i najavio da će NATO-ove mirovne snage u toj zemlji dobiti tražena pojačanja i pomoć.

Govoreći o Balkanu, Robertson je kazao kako se NATO-ov doprinos u toj regiji sastoji u njezinom približavanju Europi. Zemlje članice NATO-a pozvao je pak da učine više kako bi svoje snage stavile na raspolaganje Savezu.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se tijekom popodneva s kolegama iz EU te naposljetku s ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovim.

(Hina) zt dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara