Powell: Amerikanci znali za sjevernokorejski raketni test

NEPOSREDNO nakon inauguracije novi je južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun upozorio Sjevernu Koreju neka ne razvija nuklearni program, a svjetski čelnici nagađaju što je bila svrha sjevernokorejskoga ispaljivanja kratkodometnoga taktičkoga projektila u japansko more.

´Nuklearni program Sjeverne Koreje nikako se ne može prihvatiti´, rekao je Roh pred uzvanicima i još 45 tisuća ljudi prisutnih na inauguraciji u Seulu.

Sjeverna je Koreja u utorak, smao nekoliko sati prije Rohove inauguracije ispalila projektil u Japansko more, što su potvrdile i južnokorejske vlasti i američka administracija.

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je nakon Rohove inauguracije da to testiranje ´ne iznenađuje´. Prema njegovim riječima, američke su vlasti znale da se to testiranje sprema. ´Činilo se da je riječ o prilično bezopasnu testiranju´, rekao je Powell.

Japanski ministar obrane pretpostavlja da je Sjeverna Koreja testiranjem rakete možda željela pokazati svoju naprednu tehnologiju.

´(Sjeverna Koreja lansiranjem rakete) možda se htjela pohvaliti napretkom svoje raketne thenologije´, rekao je u Tokiju ministar Shigeru Ishiba i dodao da japanska vlada prikuplja podatke kako bi ocijenila je li taj događaj ozbiljna prijetnja Japanu.

I Kina je pozvala na suzdržanost kako bi se na korejskom poluotoku očuvao mir i stabilnost.

´Korejski poluotok već ima problem nuklearnoga programa Sjeverne Koreje, a nakon ovoga događaja mislimo da svi moraju pokazati suzdržanost kako bi se održali mir i stabilnost na poluotoku´, rkeao je glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Kong Quan.

Sjeverna je Koreja posljednji put šokirala cijelu regiju kad je u kolovozu 1998. lansirala balistički projektil dugoga dometa preko cijelog Japana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara