Powell brani američku vanjsku politiku

SUOČEN s kritikama da je vanjska politika američkog predsjednika George W. Busha suviše opsjednuta ratom i borbom protiv terorizma, državni tajnik Colin Powell ustvrdio je u utorak da je američka vanjska politika šira po dosegu i metodama.

Kritičari američke vanjske politike u zemlji i izvan nje tvrde, pogotovo zbog rata u Iraku, da je ona suviše jednosmjerna i usmjerena na preventivne napade s ciljem smanjenja sigurnosnih prijetnji Sjedinjenim Državama.

Powell je u članku za časopis Foreign Relations američkog instituta za vanjske odnose ustvrdio da je vizija vanjske politike predsjednika Busha mnogo šira i dublja.

"Američka strategija je općenito optužena da je unilateralna po svojoj zamisli. Ona to nije. Često se optužuje da je neuravnotežena u korist vojnih metoda. Ona to nije. Često ju se opisuje kao opsjednutu terorizmom i tako naklonjenu preventivnom ratu u globalnim razmjerama. Ona to sigurno nije", napisao je Powell za časopis koji izlazi u siječnju iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je ustvrdio da su promatrači pretjerali u ocjeni kako opsega preventivnog djelovanja u vanjskoj politici tako i središnje važnosti prevencije u američkoj strategiji. "Opseg prevencije se odnosi samo na prijetnje koje se ne mogu odvratiti i koje dolaze od ne-državnih činitelja kao što su terorističke skupine", kazao je Powell.

Powell je rekao da Sjedinjene Države ne nastupaju unilateralno već usko surađuju s drugim zemljama u borbi protiv terorizma i širenja nuklearnog oružja. "Iznad svega predsjednikova strategija je partnerstvo koje snažno potvrđuje vitalnu ulogu NATO-a i drugih američkih saveza, uključujući UN", rekao je on.

Kao potvrdu usmjerenosti Bushove vanjske politike na partnerstvo, Powell navodi i suradnju s drugim zemljama u rješavanju problema nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i Irana. Bushova administracija je poticala suradnju s drugim silama poput Rusije i Kine i postigla partnerske odnose s Europskom unijom u rješavanju niza problema poput Bliskog istoka, naglasio je Powell.

Često se spekulira da su i Powell i diplomacija u američkoj vanjskoj politici potisnuti u korist uporabe sile i Pentagona, te da zbog toga frustrirani Powell neće ostati u Bushovoj vladi ukoliko ovaj bude ponovno izabran za američkog predsjednika 2004. U interviewu za The New York Times u utorak Powell je izbjegao odgovoriti na to pitanje.

Powell je također rekao da bi bilo krivo tvrditi da je Bushova vlada u vanjskoj politici bila bezgrešna, ali i dodao da u ciljevima i načelima nema pogrešaka. "Borimo se protiv terorizma jer moramo, ali želimo bolji svijet jer možemo - jer je to naša želja, i naša sudbina. Zbog toga smo predani demokraciji, razvitku, globalnom zdravlju i ljudskim pravima kao i preduvjetima za globalni mir", rekao je američki državni tajnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara