POWELL: DODATNE INSPEKCIJE NEĆE RIJEŠITI IRAČKI PROBLEM

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u nedjelju da francuskonjemački prijedlog za slanje dodatnih inspektora oružja neće riješiti krizu oko Iraka, te je ustvrdio da Vijeće sigurnosti UNa treba ´početi zasjedati kako bi utvrdilo je li došlo vrijeme za ozbiljne posljedice´.

Powell je za televizijsku emisiju ´Fox News Sunday´ rekao da mu nije predstavljen prijedlog Berlina i Pariza o povećanju broja inspektora oružja u Iraku, ali je naglasio da je prekasno za takve prijedloge.

Irački čelnik Sadam Husein nije poštovao rezoluciju UN-a 1441 prihvaćenu u studenome prošle godine u kojoj se traži da se Irak razoruža ili suoči s ´ozbiljnim posljedicama´, rekao je Powell.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Dodatni inspektori ne odgovaraju na to pitanje, a ono što bi Francuska trebala napraviti i što bi Njemačka trebala napraviti .. jest ponovno pročitati rezoluciju 1441´, naglasio je Powell.

´Nedostatak suradnje Iraka, lažne izjave i druge akcije koje su poduzeli i nisu poduzeli nakon rezolucije ... sve to stvara uvjete da Vijeće sigurnosti počne zasjedati kako bi utvrdilo je li došlo vrijeme za ozbiljne posljedice´, rekao je Powell.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara