Powell doputovao u Sarajevo

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell doputovao je u subotu poslije podne u Sarajevo gdje će boraviti u kraćem službenom posjetu.

Powell je u Sarajevo stigao nakon nenajavljenog posjeta Iraku poslije čega je još posjetio Kuvajt, a u glavnom gradu Bosne i Hercegovine razgovarat će s najvišim dužnosnicima te zemlje.

Powell je u Sarajevu posljednji put bio u proljeće 2001. godine a kako je najavljeno američki državni tajnik ovoga će puta imati zajednički sastanak s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Adnanom Terzićem i ministrom vanjskih poslova Mladenom Ivanićem.

Teme njihovih razgovora nisu najavljene, no iz američkog veleposlanstva u BiH ranije je priopćeno kako Powell dolazi u Sarajevo da bi potvrdio zainteresiranost Sjedinjenih Država za stanje u toj zemlji.

Odluka o okončanju mirovne misije NATO-a u BiH krajem godine znači i povlačenje većeg broja američkih vojnika koji su sada angažirani u sastavu SFOR-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka je administracija međutim najavila kako će se njeno vojno angažiranje u BiH nastaviti kroz posebni stožer NATO-a za BiH na čijem će čelu biti američki general.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Ivanić bosanskohercegovačkim je medijima kazao kako vlasti te zemlje Powellov posjet doživljavaju kao jasan znak da će SAD zadržati svoju prisutnost u BiH ne samo na političkom nego i na vojnom planu.

Ivanić je također najavio kako će bosanskohercegovački dužnosnici od Powella tražiti potporu zahtjevu za što brže primanje BiH u članstvo NATO-va programa "Partnerstvo za mir".

Colin Powell tijekom boravka u Sarajevu imat će neformalni susret sa studentima a prije odlaska razgovarat će i s Visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara