Powell kaže da palestinski napad ne smije osujetiti mirovni plan

Američki državni tajnik Colin POwell rekao je u nedjelju kako najnoviji napad palestinskih militanata na Izraelce ne smije osujetiti mirovni plan za Bliski istok.

"Ono što sada moramo učiniti je ne dopustiti da ovaj tragični, strašni slučaj poremeti zamah mirovnog plana koji je pokrenut na summitima u Sharm el Sheikhu i Aqabi prošlog tjedna", rekao je Powell za televiziju Fox News.

Četiri izraelska vojnika ubijena su u nedjelju ujutro na glavnom prijelazu s izraelskog područja u pojas Gaze. Odgovornost za napad u zajedničkoj su izjavi preuzele tri palestinske militantne skupine: Hamas, Islamski džihad i Brigade mučenika al-Aqse.

To je prvi takav incident nakon prošlotjednog sastanka američkog predsjednika Georgea W. Busha s izraelskim i palestinskim premijerima Arielom Sharonom i Mahmudom Abasom u jordanskoj Aqabi na kojem je pružena potpora provedbi bliskoistočnog mirovnog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nedavno predstavljeni mirovni plan za Bliski istok od najveće važnosti za predsjednika Busha, rekao je Powell te naglasio da će Sharon i Abas morati surađivati u obuzdavanju terorizma.

SAD će pomoći Abasu u borbi protiv militantnih palestinskih skupina, obećao je Powell pojasnivši da će Amerikanci "učiniti sve" kako bi "pomogli njemu i njegovoj vladi da razviju sposobnost da se nose s terorizmom u Gazi i na Zapadnoj Obali". Za Izrael je pokazao razumijevanj jer će mu biti teško "donositi teške odluke koje se od njega očekuju prema mirovnom planu ako ga neprekidno napadaju teroristi".

Mirovni plan za Bliski istok diplomatske četvorke: SAD-a, EU-a, UN-a i Rusije, predviđa uspostavu Palestinske države do 2005. u tri faze preko niza paralelnih koraka koje bi poduzimali Izraelci i Palestinci u ostvarenju vizije dvije države koje žive jedna kraj druge u miru i sigurnosti.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara