Powell očekuje diplomatski razvitak oko Sj. Koreje

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u srijedu kako uskoro očekuje razvitak u diplomatskim naporima u rješavanju krize oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

"Diplomatski put je živ i ja očekujem da ću vidjeti neki razvitak na tom putu u vrlo skoroj budućnosti", rekao je Powell novinarima nakon sureta s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

On je dodao kako se "Sjedinjene Države još uvijek nadaju diplomatskom rješenju" problema.

U najnovijem razvitku sjevernokorejske nuklearne krize američki dužnosnici su kazali kako su im sjevernokorejski diplomati prošloga tjedna rekli da su završili preradu potrošenog nuklearnog goriva u plutonij iz kojega se dalje mogu raditi atomske bombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan za izvješće The Washington Posta prema kojem Washington razmatra prihvat tisuća sjeverkorejskih izbjeglica Powell je kazao: "Ispitujemo tu stvar, ali u ovom trenutku nema prijedloga pred predsjednikom ili preda mnom."

Američki dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, ranije su kazali da se "taj prijedlog razmatra" u američkoj administrciji.

Neki su čelnici za prihvat 300.000 sjevernokorejskih izbjeglica u SAD-u čime bi činio pritisak na Pjongjang. Drugi zagovaraju znatno manji broj: 3.000, kako se ne bi naštetilo kinesko-američkim odnosima.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara