Powell od nove rezolucije očekuje dodatnu pomoć u Iraku

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell je u četvrtak kazao kako istražuje mogućnosti nove rezolucije UN-a kojom bi se zemlje članice potakle da "budu aktivnije" u Iraku, ističući kako se SAD neće odreći vojnog nadzora.

"Dodatnim tekstom u novoj rezoluciji moglo bi se ohrabriti druge nacije", rekao je Powell novinarima nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

"Mi želimo ponovno istaći svoju čvrstu namjeru da u Iraku uspijemo. Nadamo se tekstu koji će ostale zemlje članice potaći da se više angažiraju. Predsjednik je oduvijek bio mišljenja kako UN-u pripada vitalna ulogu", kazao je Powell.

No odgovarajući na pitanja novinara, Powell je istakao kako ne postoji potreba da se vojni nadzor dijeli, što je glavni kamen spoticanja među članicama Vijeća sigurnosti. Jedna od njih je i Francuska koja ne želi djelovati pod američkim zapovjedništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell je naveo kako je gotovo 30 nacija osim SAD-a poslalo 22.000 vojnika u Irak, te da se očekuje dolazak novih, dodajući kako zemlje koje svoje vojnike šalju u Irak očekuju da njima "zapovijedaju kompetentni vođe".

Annan je pak naglasio kako UN u Irak neće slati plave kacige ili mirovne snage. No naglasio je kako bez obzira na razlike u mišljenju članova Vijeća sigurnosti, postoji žalje da se situacija u Iraku stabilizira.

Powell je također pozvao palestinskog predsjednika Jasera Arafata da pomoću svojih snaga sigurnosti zaustavi napade na Izreal ističući da će Izraelci i Palestinci "pasti u ponor" napuste li mirovni plan koji podržava SAD.

Međunarodnu je pak zajednicu pozvao da izvrši pritisak na Hamas kako bi prekinuo s napadaima na Izrael.

"Pozivam svoje kolege kao i Vijeće sigurnosti UN-a te ostale članove međunarodne zajednice i predstavnike arapskih zemalja da interveniraju inzistirajući da organizacije kao Hamas prestanu s napadima", rekao je Powell.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara