POWELL ODBACUJE INICIJATIVE ZA MIRNO RJEŠENJE IRAČKOG RATA

Američki državni tajnik Colin Powell odbacio je u petak bilo kakve inicijative za mirno okončanje iračkog rata i rekao da će se rat nastaviti do uklanjanja režima Saddama Husseina.

"Nije mi poznata nikakva mirovna inicijativa i ne mislim da bi takva inicijativa u ovom trenutku bila primjerena", kazao je Powell nakon susreta s južnokorejskim ministrom vansjkih poslova Yoon Young-Kwanom odgovarajući na pitanje novinara ima li mirnog rješenja rata u Iraku.

Powell je kazao da je Saddamu Husseinu bila dana posljednja šansa, da je u tijeku rat koji će Sjedinjene Države "nastaviti do kraja", do uklanjanja Saddama Husseina i njegovog režima.

Saudijska Arabija uputila je u utorak prijedlog za prekid rata u Iraku. Ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal rekao je da bi se rat mogao pretvoriti u sukob arapskih zemalja protiv Zapada i izazvati velike ljudske žrtve.

Upitan da li bi u ratu protiv Iraka trebalo provoditi tzv. "Powellovu doktrinu" Powell je odgovorio: "Imam apsolutno povjerenje u zapovjednike koji vode ovaj rat i tko kaže da se ne provodi".

Irački otpor, neočekivana borbena taktika i razvučene linije opskrbe dovele su u sumnju prvotne američke ratne planove koji su se temeljili na malim kopnenim snagama i velikim očekivanjima od zrakoplovstva i moderne tehnologije.

"Powellova doktrina" vođenja rata, koja je bila primijenjena u Zaljevskom ratu 1991., kaže da Sjedinjene Države trebaju voditi rat protiv neprijatelja samo ako imaju nadmoćnu silu.

Sjedinjene Države su odlučile uputiti na ratno područje dodatnih 120.000 vojnika kako bi ojačale svoje snage u Iraku.

"Generali i admirali tamo znaju što čine, a znam i da sam ih ja obučio", kazao je Powell.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara