Powell putuje u Europu i na Bliski istok

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell posjetit će od 1. do 3. svibnja Europu i Bliski istok, zaustavljajući se u Španjolskoj, Albaniji, Siriji i Libanonu, priopćio je u utorak State Department.

"Posjet državnog tajnika bit će prigoda za razgovore o bilateralnim odnosima, oslobađanju Iraka i napretku prema demokratskoj, predstavničkoj vladi u Bagdadu, i našim naporima za unaprijeđenje arapsko-izraelskog mira", priopćio je glasnogovornik State Departmenta, Richard Boucher.

Posjet Španjolskoj prigoda je za razgovore s čelništvom ključnog američkog saveznika u borbi protiv terorizma i ratu u Iraku kao i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Albaniji će Powell potpisati Jadransku povelju partnerstva, s ministrima vanjskih poslova Albanije, Makedonije i Hrvatske, naglašavajući američku potporu naporima triju zemalja i naporima za konačnu punu integraciju u euro-atlantske institucije, posebice njihovu težnju k NATO-u, rekao je Boucher u priopćenju.

Powell će se na Bliski istok vratiti još jednom kada novopotvrđena palestinska vlada započne s radom.

"Taj posjet pružit će prigodu tajniku da pospješi predsjednikovu viziju dvije države, Izraela i neovisne Palestine, koje žive jedna kraj druge u miru i sigurnosti", kaže Boucher.

Očekuje se da će tijekom drugog putovanja koje bi trebalo započeti 8. svibnja Powell posjetiti Jeruzalem, Zapadnu Obalu i grad Ramallah, a potom i Jordan, Saudijsku Arabiju i Kairo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara