Powell putuje u Jordan spašavajući mirovni plan

Američki državni tajnik Colin Powell putuje idućeg tjedna u Jordan gdje će sastati s čelnicima UNa, EU i Rusije nastojeći spasiti mirovni plan između Izraela i Palestinaca ugrožen najnovijim valom nasilja na Bliskom istoku. L

Powell će se u Amanu 22. lipnja sastati s čelnicima bliskoistočne četvorke, UN-a, EU-a i Rusije, na kraju turneje na kojoj će sudjelovati na konferenciji zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži i posjetiti Bangladeš, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

"Čelnici četvorke će razmotriti rezultate summita na Crvenom moru u Sharm el-Sheikhu i Aqabi, i kako najbolje pomoći izraelskim i palestinskim naporima da okončaju teror i napreduju prema viziji predsjednika Busha o dvije države, Izraelu i Palestini, koje žive jedna kraj druge u miru i sigurnosti", rekao je Boucher.

Powell je u četvrtak telefonirao izraelskom ministru vanjskih poslova Silvanu Shalomu, jordanskom Marwanu Muasheru, egipatskom Ahmedu Maheru i saudijskom Saudu al-Faisalu i zatražio da pomognu u zaustavljanju najnovijeg vala nasilja na Bliskom istoku, rekao je Boucher.

Predsjednik Bush je prošloga tjedna u jordanskoj Aqabi s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom dogovorio provedbu mirovnog plana diplomatske četvorke koji predviđa niz paralelnih koraka dviju strana na osiguranju mira i sigurnosti na putu konačne uspostave Plaestinske države do 2005.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo nekoliko dana nakon summita u Jordanu palestinski militanti su ubili pet izraelskih vojnika u Gazi nakon čegu su slijedili izraelski osvetnički napadi i tako je obnovljen krug nasilja koje ugrožava obećanja o provedbi mirovnog plana dana u Aqabi.

Boucher je kazao da je u ovom trenutku najvažnije zaustaviti nasilje i obuzdati palestinske militantne skupine, a u međuvremenu Izrael i Plaestinci trebaju nastaviti provedbu mirovnog plana.

Powell, koji na put kreće 16. lipnja, a vraća se u Washington 23. lipnja, u Jordanu će sudjelovati i na Svjetskom ekonomskom forumu na Mrtvom moru zajedno s američkim trgovačkim predstavnikom Robertom Zoellickom, gdje će razgovarati o inicijativi predsjednika Busha o slobodnoj trgovini između SAD-a i zemalja Bliskog istoka.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara