Powell: SAD bi radije suspendirale nego ukinule sankcije Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE radije će razmotriti ideju o suspenziji nego o ukidanju sankcija protiv Iraka, izjavio je američki državni tajnik Colin Powell.

"Razmotrit ćemo ideju o suspenziji sankcija", rekao je Powell na konferenciji za novinare u Sofiji koju je održao s bugarskim premijerom Simeonom Sakskoburggotskim.

Američki državni tajnik se na konferenciji za novinare osvrnuo i na bliskoistočni mirovni proces.

"Izraelci i Palestinci trebali bi biti spremni na kompromis kako bi pronašli rješenje krize na Bliskom istoku", kazao je Powell.

"Došao je trenutak za obje strane da budu spremne na kompromis, ne možemo ostati tu gdje jesmo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell je u četvrtak posjetio Sofiju u sklopu svoje turneje po Bliskom istoku, a kako bi sudjelovao u proslavi stote obljetnice bugarsko-američkih diplomatskih odnosa.

Powell će zahvaliti Bugarima što su "nepokolebljivo stajali uz SAD u Vijeću sigurnosti i omogućili im korištenje zračnih baza", rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

Bugarska, jedna od država koje su pružile najveću potporu američkoj politici protiv iračkog režima u Vijeću sigurnosti, dala je na korištenje svoje zračne baze za američke zrakoplove koji su letjeli prema Iraku.

Powell bi nakon Bugarske trebao otputovati za Njemačku gdje će o američko-njemačkim odnosima razgovarati s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

Odnosi između SAD-a i Njemačke zahladili su nakon što se Schroeder usprotivio ratu protiv Iraka. Razgovori Powella s njemačkim dužnosnicima bit će usmjereni na ukidanje sankcija protiv Iraka i na rat protiv terorizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara