Powell traži izraelsko povlačenje iz Gaze i Betlehema

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell pozvao je u petak Izraelce i Palestince da se dogovore o izraelskom povlačenju sa sjevera pojasa Gaze i iz Betlehema i time pridonesu provedbi međunarodnoga mirovnoga plana koji predviđa uspostavnu neovisne palestinske države do 2005. godine.

"Usredotočeni smo na proces provedbe mirovnog plana, a danas osobito na što je moguće brži napredak u rješavanju situacije u Gazi i Betlehemu", rekao je Powell na zajedničkoj novinskoj konferenciji s palestinskim premijerom Mahmudom Abasom.

Powell je u Jerihon doputovao iz Jeruzalema gdje se sastao s izraelskim premijerom Arielom Sharonom.

Od summita u Jordanu 4. lipnja, Izraelci i Palestinci pregovaraju o predaji sjevernog dijela pojasa Gaze i Betlehema pod palestinski sigurnosni nadzor. Obje strane tvrde da pregovori napreduju, iako se odvijaju u sjeni novog vala nasilja u kojemu je poginulo više od 50 ljudi.

Izrael ističe da će Gaza i Betlehem predstavljati test sposobnosti palestinskih vlasti da spriječe terorističke napade na Izrael, što je ključni uvjet mirovnoga plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell je ocijenio da bi se Palestinci u Gazi, kada bi vidjeli da njihove sigurnosne snage preuzimaju nadzor, "uvjerili da organizacije poput Hamasa i druge terorističke organizacije možda i nemaju prave odgovore".

Palestinski premijer Abas pozvao je Izrael da "dokaže svoju iskrenost" u provedbi mirovnoga plana.

To bi, smatra on, učinio kada bi Palestincima vratio slobodu kretanja, prekinuo "sve provokacije", zamrznuo gradnju naselja, prekinuo izgradnju sigurnosnog zida duž granice sa Zapadnom obalom i obustavio opsadu sjedišta palestinskog predsjednika Jasera Arafata. Upozorio je, naime, da se politički napredak ne odražava u konkretnim mjerama koje će Palestince uvjeriti u korisnost mirovnog plana i mirovnog procesa.

Abbas je kazao također kako se nada da će "u bliskoj budućnosti" s palestinskim militantnim skupinama postići sporazum o prekidu vatre. "Rezultat će biti sveobuhvatni i puni mir", rekao je. Svoje dosadašnje pregovore s palestinskim frakcijama, uključujući Hamas, ocijenio je "odgovornima i pozitivnima".

U međuvremenu, Hamas je odbacio poziv izraelskog premijera Ariela Sharona upućen palestinskom premijeru da razoruža palestinske terorističke skupine i uništi njihovu infrastrukturu, optužujući istodobno SAD da "prikriva pokolje koje čini Izrael".

Hamas smatra da Izrael i SAD time pokušavaju ograničiti misiju palestinske vlade da osigura sigurnost. Palestinske skupine "imaju legitimno pravo na otpor", poručuje Hamas.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara