Powell tvrdi da je rat u Iraku bio legalan

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell usprotivio se tvrdnji glavnog tajnika UN-a Kofija Annana i rekao da je američki napad na Irak bio u skladu s međunarodnim pravom.

Powell je u intervjuu za The Washington Times rekao da je rat u Iraku bio opravdan jer je Sadam Husein prekršio niz rezolucija UN-a u kojima se tražilo da napusti programe oružja za masovno uništavanje.

"Ono što smo učinili bilo je potpuno u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Powell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Annan je u srijedu u interviewu za BBC ustvrdio da je američki napad na Irak, prema Povelji UN-a, bio ilegalan budući da SAD nije dobio rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi izravno odobrila vojnu akciju.

Powell je kazao kako Annanova "izjava nije baš korisna u ovom trenutku" i rekao kako je siguran da će imati prigodu o tome razgovarati s njim.

"Što time itko dobiva? Trebali bismo se svi okupiti oko ideje pomaganja Iračanima, ne ulaziti u ovu vrstu sporednih pitanja", rekao je Powell.

Powell je u intervjuu priznao ozbiljnost sigurnosnog stanja u Iraku, ali je rekao kako su Sjedinjene Države odlučne u tome da se poboljša sigurnost u toj zemlji kako bi se mogli održati izbori predviđeni za siječanj iduće godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara