POWELL U SUDANU RADI RJEŠAVANJA SUKOBA U DARFOURU

Američki državni tajnik Colin Powell otputovat će u Sudan sljedećeg tjedna kako bi potaknuo režim u Khartoumu na rješavanje sukoba u Darfouru gdje neki američki dužnosnici počinju govoriti o "genocidu", objavio je u četvrtak State Department. L

Pomičući prepunu diplomatsku satnicu, Powell će otputovati u Khartoum a potom u područje Darfoura 29. i 30. lipnja, između summita NATO-a u Istanbulu i ministarskog sastanka zemalja jugoistočne Azije u Džakarti.

Prilikom boravka u Sudanu, Powell se nada susresti s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, koji bi se trebao naći u tom području u istom razdoblju, kazao je glasnogovornik američke diplomacije Richard Boucher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim službenih političkih razgovora u glavnom gradu, boravak u Darfouru omogućit će mu da se susretne s humanitarnim dužnosnicima, članovima povjerenstva za prekid vatre, kao i osobama raseljenima zbog sukoba, dodao je on.

Darfour potresa, prema UN-u, trenutno najveća humanitarna kriza u svijetu. Sukob između lokalnih pobunjenika i prokhartoumske milicije "djandjawids" uzrokovao je smrt oko 10 tisuća osoba, naseljavanje njih milijun i više od 100 tisuća izbjeglica u susjednom Čadu.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara