Powell zabrinut za demokraciju u Rusiji

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u ponedjeljak da je zabrinut za demokraciju u Rusiji, izrazivši za diplomatske prilike neoubičajeno otvoreno uvjerenje da se Kremlj previše okreće autokraciji.

U članku objavljenom u ruskom dnevniku Izvestja, uoči sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Powell je ocijenio da ruska politika nije dovoljno pod kontrolom zakona i poručio da postoje granice do koje se mogu razvijati rusko-američki odnosi ne budu li dvije države dijelile iste vrijednosti.

Iako ublažena diplomatskim jezikom, Powellova ocjena neuobičajeno je izravna za američku administraciju koja s Moskvom usko surađuje u ratu protiv terorizma te u regionalnim pitanjima od Sjeverne Koreje do Irana.

Powell je upitnom ocijenio i rusku politiku u Čečeniji, kao i nedavne poteze prema zemljama kao što Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

"Određeni događaji u ruskoj unutarnjoj i vanjskoj politici posljednjih mjeseci malo su nas zatekli", navodi Powell u članku objavljenom u povodu početka njegova dvodnevnog posjeta Moskvi u sklopu kojeg će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kolegom Igorom Ivanovim.

"Čini se da ruski demokratski sustav nije još pronašao ključnu ravnotežu između izvršne, zakonodavne i pravosudne grane vlasti", ocjenjuje Powel, dodajući kako "politička vlast u Rusiji nije još u potpunosti vezana zakonom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako izravno ne navodi ničija imena, Powellov komentar mogao bi se odnositi na uhićenje ruskog poslovnog čovjeka Mihaila Hodorkovskog, čiji se kazneni progon smatra politički motiviranim.

Powell u članku aludira i na nedavne ruske parlamentarne izbore na kojima su glavne ruske liberalne stranke velikom većinom izgubile od prokremaljskih stranka, a predizborna kampanja na državnim medijima ocijenjena je pristranom.

"Ključni elementi civilnog društva - slobodni mediji i razvoj političkih stranaka, npr., nisu još neovisni", ocjenjuje Powell.

Powell otvoreno naglašava zabrinutost zbog autoritarnog odnosa Moskve prema njezinim susjedima, koji uključuju teritorijalni spor s Ukrajinom zbog dijela Azovskog mora i stalnu ruski vojnu nazočnost u Moldaviji i Gruziji.

"Zabrinuti smo zbog određenih vidova ruske unutarnje politike u Čečeniji, kao i prema susjedima koji su nastali raspadom bivšeg Sovjetskog Saveza", ističe Powell.

"Priznajemo rusku teritorijalnu cjelovitost i njezine opravdane interese u zemljama s kojima graniči", navodi on. "Ali također priznajemo i suverenu cjelovitost ruskih susjeda i njihovo pravo na mirne prekogranične odnose", dodaje Powell.

Ističući kako Rusija i Sjedinjene Države dijele mnoge interese i dobro surađuju u niu pitanja, Powell poručuje da rusko-američki odnosi neće ostvariti svoj puni potencijal ne budu li dvije države dijelile zajedničke vrijednosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara