Požar u Kopačkom ritu brzo ugašen

POŽAR, koji je oko 14 sati izbio u Vardarcu i proširio se unutar Parka prirode Kopačkog rita kod starih ribnjaka, vatrogasci su ugasili za dva sata, izvijestila je ravnateljica Javne ustanove Parka prirode "Kopačkog rita" Biserka Vištica.

Premda se još ne znaju razmjeri štete od požara koji je zahvatio dva do tri kilometra dužine i oko 200 do 400 metara dubine Kopačkog rita, šteta u zaštićenu dijelu prirode već je počinjena jer se upravo na mjestu gdje se požar proširio gnijezde lunje, ptice močvarice koje su se već vratile, izvijestila je. Dodala je kako se obično jedan do dva para lunja gnijezdi na sto hektara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na svu sreću ostale vrste močvarica još se nisu vratile, no i njihova su staništa upravo na mjestu gdje je bio požar, pa se može očekivati da će potražiti nova staništa, istaknula je ravnateljica Parka prirode "Kopački rit".

Uzroci požara nisu poznati, no pretpostavlja se da je izazvan nekontroliranim paljenjem korova, rekla je ravnateljica Vištica, istaknuvši kako Javna ustanova stalno upozorava lokalno stanovništvo da se drži zabrane paljenja korova.

"Proteklih smo dana u okolnim mjestima postavili oko stotinu upozorenja o zabrani paljenja korova upravo zbog opasnosti da se požar proširi na Park prirode", naglasila je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara