Požari u Kaliforniji pod kontrolom, potrošena većina sredstava za vatrogasce

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

POŽARI i dalje haraju Kalifornijom, ali po prvi put u tjedan dana vatrogasci su optimistični i kažu kako polako uspostavljaju kontrolu nad podivljalom vatrom, javlja ABC. Oko 3.600 vatrogasaca zajedno s kanaderima, trenutno radi na najvećem od osam požara. Pokušavaju uspostaviti liniju obrane koja će spriječiti prodor vatre u povijesni opservatorij Mt Wilson. Vrlo je vjerojatno da će vatra doprijeti do tog područja, no službenici kažu kako se još ne može predvidjeti kolika će biti šteta.

"Osjećam mnogo više optimizma danas nego što sam osjećao jučer i vatrogasci izvrsno rade, ali činjenica jest da se bore za svaki komadić zemlje", rekao je kapetan Američke šumske službe Mike Dietrich.

U međuvremenu se građani i kalifornijska administracija brinu oko troškova koje je ova prirodna nepogoda prouzročila. Naime, sezona požara gotovo nije ni počela, a država Kalifornija već je potrošila oko dvije trećine budžeta za vatrogastvo. Stoga guverner Arnold Schwarzenegger traži više sredstava za budžet koji ionako ima problema s ogromnim deficitom.

"Kad bismo se morali boriti s dva ili tri velika problema u Kaliforniji, poput požara, poplava, prirodnih nepogoda ili onih koje je uzrokovao čovjek, ne bismo imali dovoljno sredstava", kaže predsjednik Profesionalnih kalifornijskih vatrogasaca Lou Paulson.

Požari su za sada spalili oko 60.000 hektara površine, a u pokušaju gašenja poginula su dva policajca. Vatra je toliko jaka da na mjestima uzrokuje vatrena tornada koja su poznata i pod imenom "vatreni vrtlozi". Oni lete i do 50 metara u zrak te su potencijalno vrlo opasni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara