Požega: Ove godine povećan broj krivotvorenih novčanica

NA PODRUČJU požeško-slavonske Policijske uprave ove je godine pronađena čak 21 krivotvorena novčanica, no broj će biti i veći jer je još nekoliko krivotvorina pronađeno ovaj mjesec, izjavio je Mato Brkić, glasnogovornik PU-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako je rekao, među pronađenim krivotvorinama bilo je i kuna i stranih novčanica.

Tim je kažnjivim djelom nanesena šteta od 14.534 tisuća kuna i ona je višestruko veća nego prošle godine kad je na području PU-a s 15 krivotvorenih novčanica šteta bila 4808 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorivši građane da pri novčanim transakcijama pripaze na sam izgled novčanice, Brkić je napomenuo da su krivotvorine uglavnom pronađene u trgovinama, kioscima, pečenjarnicama te u nekoliko slučajeva i u novčarskim ustanovama. Dvije su osobe kazneno prijavljene jer su krivotvoren novac, iako su znale da je krivotvoren, stavile u optjecaj.

Isto tako kazneno je prijavljeno sedam osoba koje su naknadno otkrivene. Osim dviju novčanica u apoenima po tisuću kuna pronađena je i jedna krivotvorina od 500 kuna, pet novčanica od 200 kuna te dvije novčanice od sto kuna. Kad je riječ o stranoj valuti, pronađene su dvije krivotvorene novčanice od sto američkih dolara, jedna novčanica od 50 eura, tri novčanice od sto eura i jedna od 200 eura.

Na konferenciji za novinare građani su upozoreni i na pojavu lažnog predstavljanja pojedinih osoba koje starijim ljudima uz novčanu naknadu nude pomoć u nabavi ogrjeva, sređivanja mirovina, obnovu obiteljskih kuća i druge poslove.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara