Požega: Prvi izvoz pčela na europsko tržište

POŽEŠKI pčelari danas će otpremiti u Austriju prvih stotinjak tzv. paketnih rojeva pčela za tamošnje pčelare i Institut za pčelarstvo, što je prvi izvoz pčela iz Hrvatske na europsko tržište.

To je rezultat provedbe zanimljiva pokusnog programa proizvodnje i izvoza rojeva sive pčele udruge pčelara "Zlatne doline". Program su ove godine poduprli i Vladin Ured za potporu udruga, Požeško-slavonska županija i grad Požega, rekao je predsjednik Udruge Davorin Krakar.

Pčelinji rojevi za izvoz stavljeni su u posebne kutije "mulitbox", u kojima su osim matice samo radilice, a roj je težak 1,5 kilogram. Na europskom tržištu cijena takva roja je 30 do 40 eura, rekao je Krakar. Sada neće biti zarade, jer je cilj projekta da se pčelarska gospodarstva poduče za takvu proizvodnju, no to može biti dobar izvor prihoda, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naše su sive pčele kvalitetne i zato nema razloga da se i mi ne pojavimo na europskom tržištu, to više što, primjerice, samo Njemačkoj treba oko 200 tisuća rojeva pčela na godinu. Do sada su to tržište držale australske tvrtke, no Europska je zajednica donijela svoj program o zaštiti genetske raznolikosti svoga područja, pa je to prilika i za hrvatske pčelare da se pojave na europskom tržištu", istaknuo je Krakar.

Dodao je da proizvodnja paketnih rojeva pčela iz Požeštine zanima i austrijske i njemačke pčelare.

Pčelari su za svoj trogodišnji program proizvodnje četiri tisuće rojeva dobili deset posto od traženih pola milijuna kuna.

U Požeštini ima 90-ak pčelara s gotovo četiri tisuće pčelinjih zajednica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara