Poziv izbjeglim Srbima da glasaju za Koštunicu

REPUBLIČKA povjerenica za izbjeglice Sanda Rašković Ivić pozvala je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, sve izbjeglice, kao i sve ´zemljake porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore´, da izađu na predsjedničke izbore i svoj glas dadu kandidatu Demokratske stranke Srbije Vojislavu Koštunici.

Rašković-Ivić je iznijela podatak da između 60 i 80 tisuća izbjeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine ima srbijanske osobne dokumente, da je više od 170 tisuća izbjeglih dobilo državljanstvo SR Jugoslavije, a pozivu za glasanje pridružio se i član Srpskog društva ´Dr. Jovan Rašković´ Ranko Mandić. On je kazao da bi se za 10 milijuna eura, koliko stoje predsjednički izbori u Srbiji, moglo kupiti 900 stanova za izbjegle.

Za predsjedničke izbore 8. prosinca kandidirali su se aktualni jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica, leader radikala Vojislav Šešelj i Boris Belević, predsjednik Srpske radikalne stranke, koju je osnovao Željko Ražnatović Arkan.

Da bi prvi krug izbora uspio, potrebno je da na birališta iziđe polovica od, ukupno oko 6,5 milijuna, upisanih birača.

Vladajuća koalicija DOS nije dala podršku Vojislavu Koštunici, već su to učinile samo neke stranke pojedinačno, ali to nije učinila Demokratska stranka srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, Savez vojvođanskih Mađara Jozefa Kasa i Demokršćanska stranka Srbije ministra pravosuđa Vladana Batića pozvale su na bojkot izbora.

Izbori za predsjednika Srbije održani u rujnu (prvi krug) i listopadu (drugi krug) propali su jer u drugom krugu nije na njih izašlo 50 posto upisanih birača, a Skupština Srbije u međuvremenu je taj uvjet izlaznosti ukinula za drugi, ali ne i prvi krug izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara