Poziv izbjeglima iz RH da odbiju zaključak Vlade

REGIONALNI odbor za pomoć izbjeglicama Vojvodine pozvao je u petak izbeglice iz Hrvatske da odbiju zaključak hrvatske Vlade o stambenom zbrinjavanju povratnika i da "ignoriraju pozive" UNHCR-a da se po sadašnjim uvjetima vrate u Hrvatsku.

U priopćenju upućenom medijima, Odbor poziva izbjeglice iz Hrvatske da ustraju u zahtjevu da se njihova stanarska prava priznaju po istom modelu koji je primijenjen u Bosni i Hercegovini, jer - kako tvrde - to pravo proizlazi i iz Daytonskog sporazuma i iz Sporazuma o sukcesiji SFRJ, koji jamče povrat stanarskih prava svim predratnim nositeljima "bez ikakve diskriminacije i uvjetovanja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Odbora Radenko Popić izjavio je agenciji Beta da je zaključkom Vlade Hrvatske definirano da će država bivše korisnike stanarskog prava "stambeno zbrinuti", a ne da će, kao u BiH, predratni nositelji stanarskih prava moći otkupiti isti stan u kojem su živjeli do početka rata "po izuzetnim pogodnostima".

"Ta odluka hrvatske Vlade je apsolutno diskriminatorska, jer se ljudima nudi otkup u vrijednosti od 80 posto od tržišne cijene tih stanova i to ljudi ne mogu podnijeti. Uz to, povratnicima se ne nude niti isti stanovi niti im se jamči da će se vratiti u isti grad", kazao je Popić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara