Poznata imena filmova za Sundance festival 2003.

ORGANIZATORI idućeg izdanja američkog festivala neovisnog filma, Sundance 2003., odredili su imena filmova koji će biti prikazani od 16. do 26. siječnja u Park Cityju.

U konkurenciji će se naći 16 filmskih drama i 16 dokumentarnih filmova.

Svakog siječnja mnoge hollywoodske zvijezde okupe se u tom planinskom središtu kako bi popratile festival iza kojega financijski i ugledom stoji čuveni američki glumac Robert Redford. Neke od njih odluče i nastupiti, pa će se među takvima ovoga puta naći, ali u redateljskoj ulozi, glumica Salma Hayek i njezin kolega Matt Dillon.

Ipak, Sundance je prvenstveno mjesto na kojemu proboj u svijet filma traže dotad nepoznati autori. Direktor festivala Geoff Gilmore kaže da će ovog puta, naročito među dokumentarcima, česta tema filmova biti priče iz 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća.

Među njima će se naći ´Vrijeme u podzemlju´ o djelovanju jedne radikalne skupine, zatim ´Obrazovanje Gorea Vidala´ o tom čuvenom autoru te ´Bukowski: Rođen za to´ o pjesniku Charlesu Bukowskom.

Razlog što je baš to razdoblje najzanimljivije za ovogodišnje autore Gilmore ne zna objasniti. Svake godine festival kao da dobije vlastiti život čiji ton odrede tisuće filmova poslanih iz cijelog svijeta na konačni odabir.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konkurenciji drame među zanimljivijim ostvarenjima naći će se ´Umri mama, umri´, film utemeljen na tekstu predstave o bivšoj zvijezdi popa koja ubija svog muža da bi potom bila izložena osveti svoje kćeri.

U filmu ´Tehnički pisac´ riječ je o čovjeku pustinjačkog načina života kojega natrag u svijet gurnu pregorljivi susjedi. ´Što je pronašla Alice´ govori pak o ženi koja nije miljenik sreće, a na putovanjima Amerikom prati je jedan stariji par.

Među glumcima koji će nastupiti na festivalu naći će se i Holly Hunter te Kevin Spacey. Hayek i Dillon, za razliku od njih, neće se publici pokazati s platna već kao redatelji debitanti filmova koji će biti prikazani izvan konkurencije, u posebnom programu američkog filma.

Hayek je režirala film ´Čudo iz Maldonada´ o stanovnicima gradića čija vjera dolazi na kušnju kada kip Isusa započne krvariti. Dillon u filmu ´Grad duhova´ priča o prevarantu koji putuje u Kambodžu kako bi pokupio svoj udio u osiguravateljskoj prevari, no dobije puno više no što je tražio.

Godišnje Sundance festival u Park City privuče oko 20 tisuća gledatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara