Poznati češki pisac Milan Kundera odao navodnog špijuna komunističkoj tajnoj policiji 1950. godine

Poznati češki pisac Milan Kundera odao navodnog špijuna komunističkoj tajnoj policiji 1950. godine

MILAN KUNDERA, poznati češki pisac i autor bestselera "Nepodnošljiva lakoća postojanja", optužen je kako je komunističkoj tajnoj policiji 1950. godina prijavio mladića, koji je kasnije osuđen na 22 godine zatvora.

Radilo se o mladom češkom pilotu, kojega je navodno u Njemačkoj unovačila češka obaavještajna služba potpomognuta od strane SAD-a, prenosi češki časopis Respekt. Mladić, kojemu je ime Miroslav Dvoracek, u zatvoru je proveo 14 godina te kao i svi politički zatvorenici tog vremena, bio poslan na rad u rudnicima urana. Češki mediji navode kako mu je prvotno bila namijenjena čak i smrtna kazna.

Dvoraceku prijetila i smrtna kazna

Dvoracek je bio vojni dezerter, koji je iz tadašnje Čehoslovačke pobjegao 1948. godine, nakon komunističkog ustanka te je 1949. ilegalno boravio u Njemačkoj, gdje je navodno i stupio u kontakt sa zapadnim obavještajnim službama. Uhićen je nakon sastanka s jednom studenticom poznanicom u njezinom studentskom domu.

U policijskom izvješću pod brojem 624 iz 1950. godine, koji se čuva u arhivima češkog ministarstva unutarnjih poslova, stoji kako je "danas oko 16 sati, student Milan Kundera rođen 1. travnja 1929. u Brnu, došao u policijsku postaju prijaviti sastanak jedne studentice sa stanovitim Miroslavom Dvoracekom, koji je pobjegao iz vojske te je prošle godine ilegalno boravio u Njemačkoj".

Dvoracek je iz zatvora pušten 1963. godine, a baš te godine Kundera je izdao svoj prvi uspješan roman "Smiješne ljubavi", koji je zapravo bio zbirka kratkih priča. Na njegovu prijavu policiji sasvim slučajno je naišao Adam Hradilek iz češkog Instituta za proučavanje totalitarnih režima i koji je istraživao Dvoracekov slučaj za koji mu je rekla njegova rođakinja Iva Militka, koja je i sama bila Dvoracekova prijateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čas komunist, čas disident

"Vrlo je izvjesno kako je Dvoracek bio uhićen na osnovu Kunderove prijave", kazao je za češku televiziju Vojteh Ripka, koji isto tako radi na spomenutom institutu. Dvoracek, koji sad ima 80 godina, sve je protekle godine vjerovao kako ga je policiji odala upravo prijateljica s kojom se našao te večeri, davne 1950. godine, a trenutačno živi u Švedskoj.

Kundera, koji je sada 79-godišnjak, često je opisivan kao disidentski pisac, a on je sam uvijek inzistirao na tome kako njegovo pisanje nije politički obojano. Ipak, njegovi romani često istražuju kompleksnost života pod komunističkim režimom te parodiju totalitarijanizma.

Kundera je kao i većina Čeha u to vrijeme, ušao u komunističku partiju 1948. godine, ali je 1950. bio iz iste izbačen zbog "anti-komunističkih aktivnosti". On je to iskustvo kasnije iskoristio kao glavnu temu u svojoj prvoj noveli "Šala", koja je objavljena 1967. godine, unatoč svojoj vrlo jasnoj anti-totalitarističkoj poruci. Ta je novela izazvala brojne kontroverze u Čehoslovačkoj, a posebno je bila popularna među disidentima u vrijeme ruske invazije 1968. godine.

Nakon toga on je 1970. ponovo izbačen iz stranke te 1975. bježi u Francusku, gdje je dobio i državljanstvo 1981. godine. Ovaj slučaj i optužbe Kundera nije htio komentirati, a inače je poznat po tome da svoj privatni život ljubomorno čuva od očiju javnosti.

B.V.
Foto: prague-life.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara