Poznati glazbenici traže povratak glazbe u školske klupe

VODEĆI britanski klasični glazbenici pozvali su vladu da zaustavi ´istiskivanje´ glazbe iz školskog programa.

Čelist Julian Lloyd Webber, udaraljkašica Evelyn Glennie te flautist sir James Galway najznačajnija su imena u toj kampanji. Oni su ministrima obrazovanja i kulture uputili pismo u kojemu traže da ne zanemare glazbu u nacionalnim školskim programima.

Lloyd Webber ističe da je nastava glazbe u školi bitna za razvoj djece, javlja BBC.

´Klasična glazba, osim što je poticajna, motivirajuća i zabavna, pruža djeci vrijedne lekcije o ukusu, izboru i interpretaciji. To su bitne životne vještine koje djeca imaju pravo naučiti´, izjavio je Webber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je medijima uputio kritiku jer su, kako tvrdi, previše usredotočeni na svijet pop-glazbe na račun klasične glazbe.

Skladatelj Michael Kamen napominje da je glazba ´nezaobilazan´ dio dobroga obrazovanja, jednako važan kao što je moći čitati, izgovarati ili zbrajati. Podsjetio je pritom kako je nedavno istraživanje pokazalo da dvije trećine djece u dobi od 6 do 14 godina ne zna navesti ime nijednog klasičnog skladatelja, što ´pokazuje zastrašujući nedostatak kulturne pismenosti´.

Flautist Galway pak smatra da glazbeno obrazovanje usađuje kreativnost te vještine razmišljanja i slušanja koje su vrlo vrijedne u traženju posla po završetku školovanja, bez obzira na struku.

U listopadu čuveni je rocker Mick Jagger izdvojio 100 tisuća funti za svoju nekadašnju školu u Dartfordu kako bi potaknuo više djece da steknu glazbeno obrazovanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara