Poznavanje genetske strukture moglo bi pomoći u liječenju raka

STRUKTURA gena pacijentica oboljelih od raka dojke može pokazati hoće li pacijentica reagirati na jedne od najnovijih i najuspješnijih kemoterapija i smanjiti korištenje nepotrebnih tretmana, objavili su znanstvenici.

Neke žene imaju tumore koji su otporni na određene lijekove protiv raka pa bi poznavanje njihova genetskog profila, koji određuje sklonost bolesti i reakciju na liječenje, moglo pomoći liječnicima da propišu najbolju terapiju.

Znanstvenici s medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu proučavali su genetske profile tumora dojke kod 24 pacijentice kako bi testirali reakciju tumora na docetaxel, lijek koji se često koristi u kemoterapiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili su 92 gena koji vjerojatno određuju hoće li tumor reagirati na lijek ili ne, objavljeno je u medicinskom časopisu The Lancet.

Poznavanjem reakcije tumora prije početka liječenja, liječnici mogu izbjeći korištenje lijekova koji neće biti djelotvorni i odabrati najbolje terapije, ističu znanstvenici.

Rak dojke najčešći je uzrok smrti kod žena, a liječi se operativnim zahvatima, radioterapijom, kemoterapijom i hormonima kao što su tamoxifen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara