PRAIZVEDBA MELODRAME "LILIOM" U SPLITSKOM HNK

Drama madžarskog književnika Ferenca Molnara "Liliom" u režiji Larrya Zappie bit će premijerno izvedena u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u petak, 30. siječnja.

Riječ je o melodrami, zapravo tragikomediji, kazao je redatelj Zappia na današnjoj konferenciji za novinare, naglasivši kako mu je veliko zadovoljstvo raditi s jednim od najsnažnijih dramskih ansambala u Hrvatskoj.

Lilioma tumači Robert Kurbaša, najmlađi član ansambla, kojemu je to prva naslovna uloga. Osim njega u predstavi igraju gošća iz Zagreba Leona Paraminski u ulozi Liliomove nesretne ljubavi Julie, zatim Nives Ivanković, Andrijana Vicković, Milivoj Beader, Josip Zovko, Jasna Malec, Elvis Bošnjak, Ante Čedo Martinić, Mirko Kraljev, Ratko Glavina i Nenad Srdelić, a 16-ogodišnjoj Aniti Buklijaš u ulozi Anđela i Louise bit će to prvi nastup na velikoj sceni.

Liliom, upravljač vrtuljka u lunaparku, zaljubljuje se u djevojku Julie i zbog toga ostavlja gospođu Muskat (Nives Ivanković), no shvaća kako mu ta ljubav ne dopušta da vodi dotadašnji život...

Vizualnu koncepciju predstave potpisuju Dalibor Laginja i Deni Šesnić, kostimografkinja je Danica Dedijer, skladatelj Duško Rapotec Ute, a tekst za pjesme napisao je Robert Pilepić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj Zappia naglasio je kako je rad na predstavi bio vrlo kvalitetan te kako vjeruje da će to biti dobra predstava, a i glumci su hvalili rad s riječkim redateljem kojemu je to prvo gostovanje u Splitu.

"Liliom" je inače najizvođenije Molnarovo djelo, koje je dva puta 50-ih i filmski ekranizirano. U Hrvatskoj je prvi put izvedeno 1916. u varaždinskom Gradskom kazalištu, sedam godina nakon budimpeštanske praizvedbe. Zatim je izvedeno u Osjeku 1918. i Zagrebu 1925. Splitsko Narodno pozorište za Dalmaciju, kako se tada zvalo, izvelo ga je prvi i jedini put do sada, također, 1925.

Ferenc Molnar (1878. - 1952.) madžarski je romanopisac, novelist, feljtonist i dramatik, a najpoznatije mu je djelo "Junaci Pavlove ulice" koje prevedeno na mnoge jezike.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara