PRAIZVEDBA ´VAGININIH MONOLOGA´ U ´KEREMPUHU´

´Vaginini monolozi´, diljem svijeta proslavljeno djelo američke spisateljice Eve Ensler, praizvedeno je večeras u Hrvatskoj, u zagrebačkom kazalištu ´Kerempuh´.

Danas već kultna knjiga ´Vaginini monolozi´ temelji se na razgovorima autorice s dvjestotinjak žena različitog podrijetla, dobi, zanimanja i seksualnih orijentacija. Eve Ensler u predgovoru kaže da je u knjizi progovorila ´o mjestu s kojeg, poput Bermudskog trokuta, nitko ne izvještava´.

Monodrama, koja donosi snažna, pronicljiva i duhovita razmišljanja o sociološki najpotiskivanijem tabuu, igra na svjetskim pozornicama od 1996. Dosad je izvedena u četrdesetak zemalja na 35 jezika, od Gvatemale i Čilea do Islanda, Izraela i Filipina.

Predstavu u režiji Snježane Banović igraju dvije glumačke ekipe, u jednoj su Nina Erak-Svrtan, Mia Begović i Linda Begonja, a u drugoj Kostadinka Velkovska, Branka Trlin i Anita Matić.

Po riječima Snježane Banović, tom se metaforom o položaju žena dramatičarka i pjesnikinja Eve Ensler zapravo bori protiv nasilja nad ženama. Potaknuta uspjehom predstave, Ensler je utemeljila Dan-V, program financijske pomoći ženskim udrugama.

Autori zagrebačke predstave najavili su da bi 16. ožujka i sama autorica trebala doći u ´Kerempuh´ gdje će tumačiti jednu od uloga. Prihod od te predstave bit će namijenjen za pomoć ´Ženskoj sobi´, udruzi za seksualno osvješćivanje žena.

Među zanimljivostima koje prate predstavu je da se riječ ´vagina´ izgovara 136 puta, po predstavi se s pozornice čuje 16 uzdaha, a oko 125 slavnih osoba, od filmskih zvijezda, supermodela, sportašica i književnica, dosad je u svijetu izvodilo ´Monologe´.

Autorica je 1997. za ´Vaginine monologe´ dobila prestižnu nagradu ´Obie´ (off-Broadway Award), a na pozornicama Off-Broadwaya u New Yorku s tom je predstavom i debitirala godinu dana ranije.

Na večerašnjoj zagrebačkoj premijeri je, uz mnoge osobe iz javnog života, bila i cjelokupna momčad nogometnog kluba ´Dinamo´ predvođena trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara