Praizvedbe u zagrebačkom, splitskom, riječkom i osječkom HNK

U nacionalnim kazališnim kućama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu u ožujku će biti izvedene premijere po dviju drama i opera te jedne operete. L

Na rasporedu zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta 5. ožujka je praizvedba drame Milana Kundere "Jacques i njegov gospodar" u režiji Marice Grgurinović.

Kundera je napisao varijaciju na Diderotov roman u kojoj na krhkoj strukturi Jacquesova putovanja gradi tri ljubavne priče ispričane tehnikom polifonije, u vremenskim preklapanjima i tehnikom varijacije jer je svaka priča zapravo varijacija drugih. Drama HNK će predstavu izvesti u prostorijama KNAPP-a u Ivanićgradskoj.

Zagrebački će HNK 18. ožujka premijerno izvesti jednu od najpopularnijih Verdijevih opera "Rigoletto" u redateljskoj obradbi Krešimira Dolenčića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Verdijeva opera "Trubadur" jedina je praizvedba u ožujku u HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci, a na rasporedu je 12. ožujka. Tu vrhunsku operu režirao je Ches Themann Urich.

Splitski HNK 19. ožujka nudi praizvedbu drame suvremenoga francuskog pisca Erica Emmanuela Schmitta "Libertinac" u režiji Tomislava Pavkovića, za koju je kao ishodište poslužio prosvjetitelj i enciklopedist 18. stoljeća Denis Diderot.

Opereta u tri čina "Madame Troubadour" Srećka Albinija u režiji Vlade Štefančića premijerno će biti izvedena 18. ožujka u osječkom HNK. Riječ je o opereti, klasičnoj komediji, koja govori o mladiću željnu provoda, za koju su glazbu napisali Bela Jenbach i Robert Pohl.

(Hina) xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara