Praljak se u završnoj riječi usporedio s nacističkim zločincem Hermmanom Goeringom

Foto: AFP

"NIKAD u povijesti nijedan narod kao Hrvati nije pomogao drugome narodu, Bošnjacima, i onda kad se drugi narod okrenuo protiv prvog", kazao je Slobodan Praljak pred Haškim sudom nakon završne riječi svoje obrane. Kako javlja HRT, bivši glavni zapovjednik stožera HVO- a poručio je da mu je savjest čista, da se hrvatska politika zalagala za opstanak BiH, a on osobno da je činio mnogo za Bošnjake.

Praljak je izjavio da je Hrvatska u ratu primila stotine tisuća bošnjačkih izbjeglica, da je obučavala i liječila bošnjačke policajce i vojnike i da je sve to činila besplatno. Kao argument da nije bilo zločinačkog pothvata kojega pokušava dokazati tužiteljstvo, Praljak je kazao da je Hrvatska priznala BiH i da su Hrvati potpisivali sve međunarodne prijedloge o unutrašnjem uređenju BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na završnu riječ tužiteljstva, koje je djela za koja tereti optuženike usporedilo s nacizmom i holokaustom.  Praljak se ironično identificirao s Hermannom Goeringom zbog toga što je ovaj nacistički zločinac spasio živote nekih Židova.

Za optužnicu je prozvao "protuhrvatsku atmosferu" u uredu Carle del Ponte, pozivajući se na citat iz njezine kontroverzne knjige u kojoj je jedan kanadski član tužiteljstva za Hrvate rekao da su "podmukla kopilad".

Praljak je zaključio da bi on, da je kojim slučajem autor te izjave, sigurno dobio pet godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara