Pravni zastupnik Srbije o hrvatskoj tužbi za genocid: Ma, to je ništa

Pravni zastupnik Srbije o hrvatskoj tužbi za genocid: Ma, to je ništa

RADOSLAV STOJANOVIĆ, pravni zastupnik SCG pred Međunarodnim sudom u Haagu, smatra da Srbija poslje oslobađanja od tužbe za genocid nema nikakvih obaveza osim izručenja Haškom tribunalu osoba koje traži, a da su ostalo moralne obaveze koje Srbija procenjuje prema sebi. Upitan o hrvatskoj tužbi za genocid, Stojanović je kratko rekao: Ma, to je ništa.

"Dovoljno nam je što zbog toga ne pregovaramo s EU već godinu dana. Sada, kada EU pokušava da mimo Mladića s nama nastavi pregovore dolazi ova presuda, koja nas još više obavezuje. To su stvari, koje ne mogu tek tako proći" - izjavio je Stojanović za Glas Javnosti.

Smatra da bi Skupština Srbije trebala donijeti deklaraciju kojom osuđuje zlo u Srebrenici i drugim mjestima, te onda "drugima prepustiti da sami osude svoje zločine".

Krivnja za genocid ne može se baciti na Republiku Srpsku tvrdi Stojanović jer je hipotezu da ni Srbija, ni srpski narod, ne mogu biti optuženi za genocid sud prihvatio. Kaže da su za zločine krivi pojedinci te da bi oni trebali odgovarati, a ne RS jer se nju ne može tužiti Međunarodnom sudu za tu vrstu zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit hoće presuda loše utjecati na odnose BiH sa Srbijom i RS, s obzirom da s njom nije zadovoljna većina građana BiH, Stojanović odgovara da je od početka upozoravao da bi BiH trebala odustati od tužbe jer bi presuda mogla izazvati nezadovoljstvo s obje strane, što bi dovelo do zaoštravanja odnosa među državama.

"Međutim, imajući u vidu šta je Sulejman Tihić rekao, trebalo bi ići prema smirivanju i pokretanju procesa pomirenja. Vjerujem da ćemo to savladati. Međutim, jaka je propaganda 15 godina o genocidu Srbije, stotinama milijardi dolara odštete, pa još su po Sarajevu kolali vicevi:" Kupit ti čizme kad dobijem odštetu od Srbije".

Kada je u pitaju Kosovo, Stojanović smatra da će presuda haškog tribunala stvari poboljšati. "Da je Srbija osuđena za genocid nitko ne bi mogao zamisliti da se Kosovo da Srbiji. Ovako, ako pametno nastavimo, možemo pregovorima doći do rješenja prihvatljivog za obje strane"- zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara