Praznik rada obilježen diljem Europe prosvjedima

PRAZNIK rada obilježen je u četvrtak u više europskih glavnih gradova mirnim prosvjedima, koje su organizirali sindikati, dižući glas protiv porasta nezaposlenosti i protiv rata.

U Berlinu je milijun osoba mirno prosvjedovalo povodom Praznika rada a sindikalni pristaše izviždali su njemačkog kancelara Gerharda Schroedera. Prema podacima Njemačke sindikalne konfederacije (DGB) broj prosvjednika tijekom poslijepodneva udvostručio se u odnosu na prošlu godinu.

Socijalno ozračje trenutačno je vrlo napeto u Njemačkoj gdje nezaposlenost poprima dramatične razmjere s više od 4,5 milijuna nezaposlenih u travnju. Schroeder želi nametnuti reforme koje lijevo krilo socijaldemokratske stranke drži vrlo liberalnima.

Praznik rada obilježen je i u glavnom gradu Češke, gdje je oko 300 anarhista i drugih pristaša ljevice kao i oko 80 skinheadsa održalo dva odvojena mimohoda uz jaku policijsku kontrolu, bez izgreda.

Osim toga, 50-ak pacifista Inicijative protiv rata prosvjedovalo je u centru glavnog češkog grada protiv američke vojne nazočnosti u Iraku.

Manji broj demonstranata okupio se i u Slovačkoj obilježavajući Praznik rada. Samo je stotinjak osoba sudjelovalo u različitim gradovima u prosvjedima koje su organizirali Slovačka komunistička stranka, Demokratska ljevica i druge reformističke lijeve skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obilježavanje praznika rada u Rimu održano je tradicionalnim masovnim koncertom u središtu grada na kojem se mogla primijetiti kartonska silueta u prirodnoj veličini američkog predsjednika Georgea W. Busha.

U Francuskoj su Prvosvibanjske manifestacije okupile 285.000 ljudi, prema privremenim podacima sindikata. U velikim gradovima mimohodi su bili veći a u Parizu je manifestacija u organiazciji nekoliko sindikata okupila 40.000 ljudi.

U Danskoj je 10.000 osoba, prema procjeni policije, definiralo na poziv stranaka ljevice i sindikalnih organizacija tražeći mjere za zapošljavanje i osuđujući potporu danske vlade (desnica) američkoj intervenciji u Iraku.

Oko 700.000 ljudi sudjelovalo je na tom koncertu koji je ove godine organiziran pod naslovom "Izgraditi mir" pored bazilike Sv. Ivana Lateranskog. Koncert su organizirali sindikati.

Više tisuća osoba obilježilo je Praznik rada i u Lisabonu na dva odvojena prosvjeda, jedan u organizaciji komunista a drugi, u organizaciji nekomunističkih sindikata prosvjedujući protiv rasta nezaposlenosti u Portugalu i kritizirajući politiku vlade desnog centra.

Portugal je do kraja prošle godine imao 331.000 nezaposlenih što je za 49,1 posto više nego na kraju 2001. godine. To je najznačajniji porast nezaposlenosti među 15 zemalja članica EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara