PREDAVANJE O SUVREMENOJ IRANSKOJ UMJETNOSTI

´Unatoč revoluciji, nametnutom ratu i ostalim restrikcijama, mlađa generacije iranskih umjetnika optimistična je i pokušava se predstaviti svijetu na moderan način´, izjavio je Mehdi Hosseini, iranski slikar i povjesničar umjetnosti.

Mehdi Hosseini održao je danas u Muzeju Mimara predavanje o suvremenoj iranskoj umjetnosti, u sklopu izložbe iranskih umjetnika, koja se održava u tom muzeju do 20. veljače.

Na izložbi, koju je Hosseini otvorio 10. veljače u povodu iranskog nacionalnog blagdana, Dana revolucije, izlažu mladi iranski umjetnici Bahar Behbahani, Pooya Aryanpour, te Morteza i Mostafa Darehbaghi, članovi umjetničke Grupe ´ABIM´.

Osim iranske filmske industrije koja je postala poznata i priznata u svijetu, i iranska likovna umjetnost ima dobra međunarodna postignuća, istaknuo je Hosseini.

Po njegovim riječima, suvremeno slikarstvo u Iranu pokrenula je prije šezdesetak godina skupina umjetnika koji su u to doba putovali Europom i većinom se školovali u Parizu.

Njihov povratak u domovinu poklopio se s otvaranjem umjetničke akademije, na kojoj su postali profesori i obrazovali mnoge slikare, kipare, dizajnere.

Ta je generacija bila puno uspješnija od umjetnika koji su se još polovicom 19. stoljeća školovali u Europi, ali nisu bili kreativni već su kopirali radove Rembrandta, Tiziana i Rafaela, dodao je.

Dio umjetnika bavio se figurativom, a neki su u svojim djelima koristili iransku kaligrafiju i pokušavali tradicionalnu iransku umjetnost raditi na novi način, napomenuo je Hosseini.

Sveučilište za umjetnost u Teheranu pohađa više od dvije tisuće studenata na svim smjerovima, a mladi likovni talenti obrazuju se još na otvorenim učilištima te u kulturnim centrima.

Mehdi Hosseini profesor je na Sveučilištu za umjetnost u Teheranu, nastavnik na poslijediplomskom studiju i dekan Koledža primijenjenih umjetnosti.

Na predavanju, popraćenom dijapozitivima, gosti su bili iranska slikarica Fereshte Ghazirat i Morteza Darehbaghi, slikar koji izlaže u ´Mimari´

Izložba je ostvarena u suradnji s teheranskim Muzejom suvremene umjetnosti, u sklopu kulturne suradnje s Iranom.

U svibnju bi u Teheranu trebao izlagati hrvatski kipar Ivan Kožarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara