Predsjednica monetarnog odbora Vijeća EU posjtila Sabor

PREDSJEDNICA Monetarnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Josette Durrieu posjetila je u ponedjeljak Hrvatski sabor, gdje se u razgovoru s hrvatskim sugovornicima zanimala poglavito za stanje slobode medija, povratak prognanika i izbjeglica te lokalnu i regionalnu upravu i samoupravu.

Kako je priopćeno iz saborskog ureda za odnose s javnošću, potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac, s kojim je najprije razgovarala, istaknuo je da je cilj Hrvatske 2007. biti u EU. Durrieu je nato odgovorial da se Hrvatska još ne spominje uz Bugarsku i Rumunjsku, kandidate za drugu krug širenja EU.

Tomac je gošću izvijestio o napretku u gospodarstvu, zakonodavstvu, kao i o povratku 98.000 izbjeglih Srba u Hrvatsku.

Istaknuo je veliki problem nemogućnosti povratka prognanih Hrvata u Republiku Srpsku, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se tiče medija Tomac je naglasio da u Hrvatskoj postoji velika sloboda medija koja se očituje u bespoštednoj kritici vlasti. Informirao je gošću o novom Vijeću HRT-a u kojem će biti profesionalne, nestranačke osobe. Josette Durrieu je to komentirala kao originalno rješenje koje će biti dobro ako Vijeće izmakne utjecaju politike.

U priopćenju se dodaje da je Mirjana Ferić Vac, voditeljica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini VE govorila o djelovanju tog izaslanstva, o medijima i povratku izbjeglica i prognanika. U razgovoru je hrvatska strana istkanula da su sve političke stranke i velika većina građana opredijeljeni za članstvo u EU.

Josette Durrieu je konstatirala kako je Hrvatska ostvarila velik demokratski napredak i da joj treba dati potporu da prva u regiji uđe u EU. Za rješavanje problema u procesu povratka izbjeglica Hrvatska je zaslužila financijsku pomoć, zaključila je Durrieu.

(Hina) pp rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara