Predsjednica Šri Lanke izazvala ustavnu krizu u zemlji

PREDSJEDNICA Šri Lanke Chandrika Kumaratunga izazvala je u utorak ustavnu krizu bez presedana u toj zemlji, nakon što je smijenila tri ključna ministra, prekinula rad parlament i naredila vojsci da se razmjesti u blizini strateških mjesta na otoku.

Njezina je stranka, oporbena u parlamentu, prethodno odbacila prijeldog tamilskih pobunjenika čiji je cilj bio okončanje sukoba u kojem je dosada poginulo 60.000 osoba. Taj su prijedlog pozdavile SAD i EU.

Chandrika Kumaratunga smijenila je ministre obrane, unutarnjih poslova i ministra za masovne komunikacije. Sva trojica ministara članovi su vlade Ujedinjene nacionalne fronte. Predsjednica je također na dva tjedna obustavila rad parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Šri Lanke, izabrana 1999., ima izvršne ovlasti koje uključuju i imenovanje kabineta.

Kako bi spriječila eventualne nerede, Kumaratunga je naredila razmještanje stotinjak naoružanih vojnika oko strateških mjesta u zemlji, poput zgrade državnog radija i televizije.

Donesene mjere predsjednica nije obrazložila ističući samo kako se radi o "nacionalnom interesu, čiji je cilj sprječavanje nastavaka pogoršanja situacije".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara