Predsjednik CAA Rudman za potpisivanje sporazuma o neizručivanju Amerikanca

Potpisivanje sporazuma sa Sjedinjenim Državama o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) osiguralo bi Hrvatskoj snažniju američku potporu za ulazak u NATO, rekao je u utorak predsjednik Hrvatskoameričke udruge (CAA) George Rudman.

Među zastupnicima američkog Kongresa i predstavnicima američke vlade, CAA na svojim redovitim godišnjim Hrvatskim danima na Capitol Hillu u Washingtonu, lobira za interese Hrvatske, odnosno za ono što članovi te udruge vide kao hrvatski interes.

Izvršni odbor CAA u utorak je na zatvorenom sastanku razgovarao s dužnosnicima američkog State Departmenta o uključivanju Hrvatske u NATO.

Rudman je za Hinu izjavio da iz razgovora proistječe zaključak kako Sjedinjene Države žele da Hrvatska potpiše spomenuti sporazum čime bi osigurala američku financijsku pomoć za preustroj svojih oružanih snaga i dobila potporu američkog Kongresa za ulazak u NATO.

Rudman je također rekao da potporu ne uvjetuje izvršna vlast, nego Kongres, i to predsjednik Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa Henry Hyde, jedan od glavnih pobornika proširenja NATO-a.

Rudman je rekao da su članovi CAA-a na susretu s predstavnikom Vijeća Bijele kuće za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak čuli da trenutačno u američkom Kongresu ne postoji politička volja za proširenje NATO-a.

Hrvatska nije potpisala sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu slijedeći stajališta Europske unije o tome sudu.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara