Predsjednik Južne Koreje zatražio istragu o ubojstvu taoca u Iraku

PREDSJEDNIK Južne Koreje Roh Moohyun naredio je u četvrtak punu istragu otmice i ubojstva korejskog taoca u Iraku, nakon što je, prema pisanju agencija, izašlo na vidjelo da se otmica dogodila tri tjedna prije nego što je Seul za nju saznao.

Zatočeom Kim Sun-ilu irački su militanti u utorak odrubili glavu, nakon što je Seul odbio njihove zahtjeve da povuku svoje osobe iz Iraka i odustanu od slanja novih 3.000 vojnika.

Mediji su u četvrtak objavili da je američka televizijska postaja APTN početkom lipnja o otmici izvijestila južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova. Dužnosnici tog ministarstva nisu odmah bili dostupni za izjave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim je bio evangelički kršćanin, a u Iraku je godinu dana radio kao prevoditelj za južnokorejsku tvrtku koja opskrbljuje američku vojsku.

Na dan smaknuća televizijska postaja Al Jazeera objavila je dijelove snimke, no u četvrtak rano ujutro ta se snimka u cijelosti pojavila na Internetu.

Južnokorejsko Ministarstvo informiranja izjavilo je kako pokušava onemogućiti Internet pristup toj snimci, a predstavilo je i nadzorni sustav napravljen da zatvoriti bilo koju web stranicu s koje se pokuša skinuti video zapis Kimova ubojstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara