Predsjednik južnog Sudana kaže da mirovni ugovor ne funkcionira

PREDSJEDNIK južnog Sudana, Salva Kiir, tvrdi da mirovni ugovor koji je potpisan prije dvije godine između sjevera i juga Sudana ne funkcionira i da ima ozbiljnih problema.

Ugovor je donio kraj 21-godišnjeg rata muslimanskog sjevera i kršćanskog i animističkog juga. Južni Sudan je po njemu dobio autonomiju i nakon 6 godina od potpisivanja (odnosno, 2011.) će na referendumu moći glasati o nezavisnosti.

Ali, Kiir optužuje sjvernosudanske grupe da na jugu podupiru paravojne snage, koje su trebale biti raspuštene. Krajem prošle godine su u sukobima u jednom gradu u južnom Sudanu poginule stotine ljudi. Postoje i indicije da sela na jugu zna napasti Janjaweed, paravojna postrojba koja je odgovorna za ubijanje preko 200 000 ljudi u zaapdanoj regiji Darfur.

Predsjednik Sudana Omar al-Bashir, na ceremoniji u Jubi, glavnom južnosudanskom gradu, ljutito je kritizirao dužnosnike s juga, tvrdeći kako ne sudjeluju u radu raznih povjerenstava koja su ustanovljena da bi provodila mirovni dogovor.

U ratu između južnog i sjevernog Sudana poginulo je oko 1,5 milijuna ljudi. Nakon kraja tog sukoba, izbio je novi u Darfuru.

U južnom Sudanu stacionirano je oko 10 000 UN-ovih mirovnjaka, koji su ovaj tjedan upleteni u skandal sa zlostavljanjem maloljetnika.

J.D. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara