Predsjednik Litve demantira optužbe za povezanost s kriminalom

LITAVSKI predsjednik Rolandas Paksas u četvrtak je odlučno odbacio da je imao bilo kakve veze s kriminalnim miljeom, nazivajući izvještaj službi sigurnosti u kojem se iznose takve tvrdnje zavjerom protiv njega.

"Kategorički opovrgavam te izmišljotine. Ograđujem se od svih današnjih pokušaja da me se poveže s kriminalnim miljeom", rekao je Paksas u priopćenju.

"Ne sumnjam da će odgovorni dužnosnici moći utvrditi što je istina a što su samo političke igre koje su prešle sve granice zdravog razuma i pristojnosti", dodao je.

Već i samu činjenicu da nisam unaprijed bio obaviješten o izviješću službi sigurnosti "mogu nazvati zavjerom", kazao je Paksas.

Privatna TV postaja LNK objavila je u četvrtak navečer da su predsjednik države i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Remigijus Acas identificirani u izvještaju koje su tajne službe predale najvišim dužnosnicima parlamenta. Sam izvještaj nije objavljen.

Predsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost Alvydas Sadeckas najavio je osnivanje posebnog odbora koji će istražiti slučaj, no odbio je iznijeti druge pojedinosti.

"Te su optužbe jako ozbiljne i moraju se razmatrati na najvišoj razini", rekao je Paksasov glasnogovornik Rosvaldas Gorbaciovas, dodajući da je predsjednik sazvao sastanak državnog vijeća za sigurnost za petak poslijepodne.

Paksas, bivši akrobatski pilot, postao je predsjednik Litve nakon iznenađujuće pobjede na izborima u siječnju ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara