Predsjednik Mesić danas u posjetu Lošinju, Iloviku i Unijama

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas je nastavio dvodnevni posjet otocima creskološinjskog arhipelaga Cresa, Lošinja, Ilovika i Unija te se s građanima Maloga Lošinja susreo na kavi u središtu mjesta.

Predsjednik je rekao da je sve otoke potrebno kvalitetno povezati s kopnom te nastaviti ulaganja, posebice u turizmu. Obišao je gradilište osnovne škole u Malom Lošinju te iskazao zadovoljstvo zbog gradnje te najveće škole na jadranskim otocima.

Na upit Lošinjana o prenamjeni vojnih objekata na otoku predsjednik je kazao da "na Lošinju ima dosta vojnih objekata koji vojsci ne služe ni za što." Dodao je da se "ne treba inatiti koja će biti namjena tih objekata" nego da ih " treba predati lokalnoj samoupravi jer oni najbolje znaju kako će ih koristiti." Po mišljenju predsjednika neiskorištene otočne vojne objekte moguće je zadržati u državnom vlasništvu te izdati koncesije za njihovo korištenje. "Sada ti vojni objekti niti čemu služe niti donose novac, a ako se stave u funkciju donosit će novac i otoku i Hrvatskoj", kazao je.

Predsjednik Mesić obišao je jučer Cres, Valun i Osor na otoku Cresu te Nerezine i Veli Lošinj na otoku Lošinju gdje se susreo s građanima i predstavnicima jedinica lokalne uprave i samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Cresu je obišao obnovljeni glavni mol, a u Valunu je posjetio crkvu Sv. Marije u kojoj se čuva jedan od najstarijih pisanih spomenika na glagoljici - Valunska ploča. Predsjednik je u Osoru posjetio bivšu katedralu i razgledao arheološku zbirku, a u Nerezinama brodogradilište i obnovljeni hotel Televrin.

Nakon obilaska velološinjske kule Predsjednik je posjetio Edukacijski centar udruge za istraživanje i zaštitu dobrih dupina "Plavi cvijet". Predstavnici centra uručili su mu potvrdu o usvajanju dupina imenom "Monk", a predsjednik je iskazao želju da pri sljedećem posjetu i vidi svog, posvojenog dupina u njegovu prirodnu okruženju.

Predsjednik Mesić danas će još posjetiti Ilovik i Unije.

(Hina) xhšup/xdm yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara