Predsjednik Mesić doputovao u Sarajevo

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić doputovao je nešto prije 15 sati u Sarajevo, gdje će sudjelovati u radu Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH.

Po dolasku u sarajevsku zračnu luku Mesić je novinarima kazao kako očekuje dobre rezultate od sastanka ovog tijela jer je on dobro i pripremljen. On je istaknuo kako ovom prigodom treba pokrenuti pitanja gospodarske suradnje kao i administrativnih problema koji ponekad predstavljaju nepotrebnu zapreku kvalitetnijim odnosima.

Mesić je kazao kako očekuje da će tijekom sastanka Međudržavnog vijeća biti potpisan sporazum o ukidanju viza između Hrvatske i BiH koji bi građanima dvije zemlje trebao omogućiti prijelaz međudržavne granice samo uz osobne iskaznice.

Komentirajući činjenicu da još uvijek nije riješen status luke Ploče hrvatski je predsjednik najavio kako će se i o tome razgovarati sutra u Sarajevu. On je podsjetio kako je taj problem već bio pred rješenjem, ali su se pojavile naknadne poteškoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nema razloga da se to pitanje ponovno ne razmotri i ne nađe rješenje koje će zadovoljiti obje strane", kazao je Mesić.

Prema očekivanjima hrvatskog predsjednika, na sjednici Međudržavnog vijeća za suradnju biti će govora i o zajedničkom pristupu infrastrukturnim projektima kakav je primjerice gradnja autoceste Budimpešta - Ploče.

Ocijenivši kako Hrvatska ima dobar model za gradnju autocesta, Mesić je kazao da luka Ploče uz suvremenu autocestu koja bi je preko BiH povezivala sa Srednjom Europom može koristiti gospodarstvu cijele regije.

Hrvatski je predsjednik po dolasku u Sarajevo posjetio groblje na kojemu je pokopan bivši predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Tijekom dana predviđen je i njegov susret sa rektorom sarajevskog Sveučilišta Borisom Tihijem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara