Predsjednik Mesić i saborske zastupnice posjetile "Korak"

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, karlovačku udrugu Žensku grupu "Korak", u okviru koje djeluje sklonište za žene i djecu žrtve nasilja, danas su posjetili predsjednik Republike Stjepan Mesić, tri saborske zastupnice i predstavnici Grada.

S radom udruge, problemima financiranja tog skloništa najvećeg u Hrvatskoj, te s problemima provedbe zakonskih odredaba o udaljavanju nasilnika iz obitelji, predsjednika Mesića i SDP-ove zastupnice Milanku Opačić, Gordanu Sobol i Ingrid Antičević Marinović upoznala je koordinatorica Koraka Sadika Zvirkić.

Predsjednik Mesić istaknuo je da se propisi o uklanjanju zlostavljača moraju provoditi, a ne da su žene i djeca prisiljeni na bijeg. Pritom je upozorio da je rješenje i u otvaranju radnih mjesta, tako da zlostavljani članovi obitelji egzistencijalno ne ovise o zlostavljaču.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol rekla je da je u proračunu za 2005. godinu nešto malo više od milijun kuna predviđeno za pomoć žrtvama nasilja u obitelji, ali da nije precizirano kako će se taj novac koristiti što, po njoj, nije dobro jer "ostavlja diskrecijsko pravo ministru da čini što hoće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekla je da je i za ovu godinu bilo planirano milijun kuna, ali da je neiskorišteno ostalo čak 600 tisuća kuna, "umjesto da se u karlovačkom skloništu završi započeto proširenje".

Ona je iznijela podatak da se preko 40 posto nasilja u obitelji odvija pred djecom, a Milanka Opačić je ustvrdila da je Vlada zaustavila proces zapošljavanja stručnjaka za mentalno zdravlje djece u školama, započet prije dvije godine, te da je time uskratila mogućnost pravodobne stručne pomoći.

Koordinatorica "Koraka" Sadika Zvirkić i predsjednik Mesić smatraju, također, da prostituciju ne bi bilo dobro legalizirati. Tamo gdje je prostitucija legalizirana, nije riješen ni jedan problem, rekao je Mesić, a Zvirkić je izrazila bojazan da bi legalizacija prostitucije natjerala još veći broj žena na taj put bez povratka, a "država bi uz to zaradila na porezu", što je, rekla je, neprihvatljivo.

(Hina) xvhor yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara