Predsjednik Mesić na Banovini

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić večeras je na "Građanskom satu" GONG-a u Hrvatskom domu u Glini istaknuo da država treba više poticati razvoj ratom stradalih područja kao što su Glina i Banovina.

Govoreći pred više od 300 okupljenih o dojmovima današnjeg posjeta Dvoru i s putovanja od Dvora do Gline, predsjednik Mesić je rekao kako je vidljivo da ni osam godina nakon rata gospodarstvo nije obnovljeno, da je još mnogo stambenih i gospodarskih objekata razoreni, neobnovljeni i prazni.

Na pitanja Glinjana Mesić je obećao da će njegovi savjetnici, ali i on osobno, razgovarati s ministarstvima kako bi potaknula razvoj tih ratom stradalih područja jer, kako je rekao, ako se ne ulaže u proizvodnju i ne otvaraju nova radna mjesta, život na tim područjima nije lak ni za jednoga njegova stanovnika.

Na upit što kao predsjednik može ponuditi za gospodarski razvoj Gline i takvih područja, odgovorio je da se Hrvatska do 2000. zaduživala u inozemstvu za potrošnju, a da je nakon dolaska sadašnje vlasti sav inozemni dug ulagan u razvoj infrastrukture bez koje nema ni obnove gospodarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će se novi sastav Hrvatskog sabora i Vlade zauzimati za razvoj, proizvodnju i izvoz, jer je jasno da se Hrvatska s pet milijarda dolara izvoza i oko 10 milijarda dolara uvoza ne može uspješno razvijati. Da nema turizma naša bi bilanca bila slaba i kritična", naveo je predsjednik Mesić. Dodao je da sada više nema isprike za to što nema većega gospodarskog rasta i više radnih mjesta te da sada treba učiniti sve za nova zapošljavanja. Glina ima uvjete za proizvodnju, ali poduzetnicima treba dati olakšice za zapošljavanje i otvaranje gospodarskih pogona, istaknuo je. Dodao je da ubuduće trebaju bolje surađivati lokalne i državne vlasti i državi nuditi više projekata koje ona treba poduprijeti.

Predsjednik Mesić sudjelovao je i u "Građanskom satu" GONG-a u kontakt-programu Radio Banovine u Glini. Na upit o povratu stanarskog prava prijašnjim stanarima odgovorio je da su oni zakinuti i da država traži zakonski okvir kako bi im za to pravo dala odštetu. Jer, dodao je, građani u pravima moraju biti izjednačeni.

Glinjani su pitali i o kvaliteti zdravstvenih usluga, obnovi prometnica, pravima branitelja te radu lokalnih vlasti i razvoju demokracije, posebno na ratom stradalim područjima.

Danas popodne "Građanski je sat" održan i u Dvoru gdje je Mesić također odgovarao na pitanja o povratku, povratu imovine, obnovi kuća i elektromreže u pojedinim selima koja su osam godina nakon rata još bez struje. Mesić je najavio da će razgovarati s vodstvom HEP-a i vidjeti postoje li planovi za obnovu elektromreže. Naglasio je da struja mora doći u svako mjesto i u svako kućanstvo jer bez nje nema ni preduvjeta za kvalitetan život.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara