Predsjednik Mesić na otvaranju skupa "Hrvatska 2020."

Hrvatska mora odlučnije putem reformi: decentralizirati upravu, elektronski se povezati, pravosuđe učiniti efikasnim; jedino tako Hrvatska će biti spremna kvalitetno se suočavati s izazovima vremena, kazao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvarajući danas u Zagrebu cjelodnevnu konferenciju "Hrvatska 2020. Vizije i perspektive za politiku, gospodarstvo i društvo".

Taj se skup održava u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer.

Opetujući da su politička stabilnost i pravna sigurnost preduvjet razvoja svakog zdravog društva, predsjednik Mesić je ustvrdio da su temelji već postavljeni te da je posljednjih godina učinjeno mnogo na učvršćivanju političke stabilnosti ne samo Hrvatske, nego i uže regije.

Moramo još mnogo učiniti na uspostavljanju vladavine prava i primjeni njenih načela. Taj put je trasiran, ali ne treba zaboraviti da on nikada nije dovršen, rekao je Mesić. Slikovito je kazao da demokraciju u svim njezinim pojavnim oblicima, kao nježnu biljku, svakodnevno treba održavati u životu i uvijek iznova zalijevati.

Na političkom planu, Hrvatska se, kao i gotovo većina država, nalazi pred izazovom suradnje - globalne, europske i regionalne. Hrvatsku vidim kao dio šire regije - one jugoistočne Europe i Europske unije; vidim je kao zemlju čiji ljudi slobodno putuju, čije se robe, usluge i kapital slobodno razmjenjuju; kao zemlju u koju slobodno dolaze ljudi, robe i kapital te usluge iz drugih zemalja; kao zemlju koja slijedi globalne trendove, ali koja pridonosi kulturnoj, jezičnoj i etničkoj raznolikosti Europe, vizija je predsjednika Mesića za Hrvatsku 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas Hrvatska još prolazi kroz teškoće razdoblja tranzicije, prvenstveno one gospodarske, ali i političke, socijalne i društvene. Potrebno je oslanjati se, prvenstveno, na vlastite potencijale - gospodarske i ljudske. A to znači, naglašava hrvatski predsjednik, da treba razvijati sektore za koje postoji prirodna predodređenost i iskoristiti sve prednosti koje posjedujemo.

Mesić ističe i da bez ulaganja u odgoj i obrazovanje nema zdrave budućnosti te da su mladi sve više svjesni odgovornosti koju nose za vlastitu budućnosti.

"Želio bih da do 2020. Hrvatska bude zemlja zrele demokracije, politički stabilna, gospodarski razvijena i prosperitetna - ukratko zemlja sretnih ljudi!", kazao je Mesić otvarajući konferenciju.

Prva tema rasprave u nastavku rada konferencije bila je gospodarska tranzicija, o čemu su govorili gospodarstvenici, predstavnici znanosti, ekonomski i financijski stručnjaci. Govorit će se i o europskoj integraciji i vanjskoj politici, lokalnoj samoupravi i decentralizaciji, razvoju medija.

(Hina) db ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara